MENIU

Părinţii britanici dezamăgiţi se reunesc pe YouTube pentru a pune la punct o reţea şcolară

Foto: revive.gcc.org

Părinţi britanici dezamăgiţi de situaţia şcolilor de stat şi de taxele imense ale şcolilor private pun la cale, pe YouTube, construirea unei reţele de şcoli în stil suedez, instituţii non-profit pe care să le conducă chiar ei, scrie Times Online.

Părinţi din Acton, Bristol şi Birmingham au publicat pe site-ul YouTube o serie de filmuleţe în care îşi spun păsurile legate de educaţia de stat şi susţin înfiinţarea unei reţele de şcoli "suedeze" la nivel naţional, de administrarea cărora să se ocupe singuri.

Ideea le-a venit părinţilor din Acton după o întâlnire informală în casa scriitorului Toby Young, după ce au servit câte o porţie de lasagna. Grupul de părinţi a discutat despre taxele astronomice de la şcolile private, despre educaţia de stat, pe care o consideră frustrantă şi despre mărimea "scandaloasă" a claselor. Astfel le-a venit ideea de a se ridica şi de a lupta împotriva unui guvern care nu a reuşit să-şi respecte promisiunile.

Planurile părinţilor britanici de a pune la punct o reţea de zeci de şcoli de acest tip au fost asumate şi de Conservatori, care le-au transformat în iniţiativa "New Schools Network" angajându-se, dacă vor câştiga alegerile, să pună la punct 3.000 de astfel de şcoli în stil suedez. YouTube şi alte site-uri de socializare au devenit "unelte" în această campanie.

Toby Young plănuieşte să organizeze pentru început o şcoală care să primească 72 de copii pe an care să fie finanţaţi de către guvern cu câte 5.000 de lire pe an. Comitetul care îi susţine proiectul, format dintr-un bancher, un antreprenor şi un restaurator, are o listă cu şase locuri posibile în care ar putea fi înfiinţată şcoala, însă se confruntă cu criticile celor care îl acuză că ar fi doar un "cavaler metropolitan al conservatorilor".

Pentru început părinţii trebuie să găsească fonduri pentru că deşi conservatorii cu promis finanţare pentru fiecare copil înscris, rămân costurile clădirii în sine, fără a mai pune la socoteală rechizitele, cărţile şi profesorii.

Când Suedia a introdus acest sistem la începutul anilor '90, după o perioadă de recesiune şi criză bancară, au fost luaţi bani de la birocraţii administraţiei publice locale şi redirecţionaţi către noile şcoli, care au fost deschise în condiţii umile, în birouri scoase din funcţiune sau biblioteci. 
Părinţii britanici se gândesc însă la modalităţi ingenioase pentru a asigura sediile - un grup de părinţi din Birmingham strânge fonduri de la localnici, iar alţii încearcă să convingă consiliile locale să le ofere spaţii cu o chirie redusă.

Mai multe articole despre:
şcoală părinţi Suedia YouTube Sistem