MENIU

Paraşutiştii buzoieni s-au întors dintr-o misiune de şase luni în Kosovo

Foto: RTV

S-a pregătit cu soldaţii de elită ai armatei SUA. A luptat în Afganistan, unde a fost rănit şi s-a încăpăţânat să plece şi pe alte fronturi ca militar al Armatei Române. Aceasta este povestea locotenentului Grigore, unul dintre paraşutiştii buzoieni care tocmai s-au întors din Kosovo. Timp de şase luni au avut grijă de liniştea albanezilor şi sârbilor din provincia balcanică.

Din luna februarie şi până la începutul lunii septembrie, 86 de militari din unitatea buzoiană de paraşutişti au executat misiuni de patrulare, au organizat puncte de control fixe şi mobile, au asigurat paza obiectivelor, escorta şi paza cetățenilor sârbi care şi-au vizitat domiciliile.

Pentru mulţi dintre paraşutişti, misiunile din Kosovo au fost floare la ureche. Asta pentru că experimentaseră înainte frontul din Afganistan. Locotenentul Nicolae Grigore, un tânăr de 28 de ani, şcolit în trupele americane de elită, a fost rănit în 2007 pe frontul din Orientul Mijlociu. Executa o misiune împotriva talibanilor, când blindatul în care se afla a călcat pe o mină. Explozia i-a provocat arsuri grave.

"Am fost invitaţi să participăm la un dankon marsh, este un marş forţat, un maraton pe distanţa de 25,2 km, unde împreună cu alţi trei colegi am reprezentat România, iar din cei 300 de participanţi ne-am clasat toţi în primii 50", a declarat locotenentul Nicolae Grigore.

Împreună cu colegii săi, acesta s-a întors în unitatea din Buzău, unde au fost aşteptaţi cu fast de camarazi şi familii.

Paraşutiştii din Batalionul 60 Băneasa – Otopeni au stat şase luni în Kosovo, unde au executat misiuni de menţinere a păcii sub comandă italiană.

Mai multe articole despre:
război SUA Kosovo Afganistan armata pace soldat