MENIU

Pangolinul, o specie ameninţată ce este servită la masă în Asia

Foto: maxisciences.com
Foto: maxisciences.com
Foto: maxisciences.com
Foto: maxisciences.com

Apetitul insaţiabil al chinezilor pentru pangolin, un soi de furnicar, ameninţă supravieţuirea acestor mamifere esenţiale pentru controlul dăunătorilor din Asia de sud-est, iar guvernele trebuie să facă ceva pentru a-l proteja, avertizează experţii.

"Din cauza cererii foarte mari şi a scăderii populaţiei sălbatice din China, pangolinii au ajuns pe lista animalelor pe cale de dispariţie", spune grupul ecologist TRAFFIC, într-un raport.

"China are o întreagă istorie în consumul de pangolin pentru carnea sa şi pentru realizarea medicamentelor tradiţionale. Aceste animale nu au dinţi şi sunt mamifere ce controlează dăunătorii prin mâncarea furnicilor şi termitelor.

În anumite ţări asiatice, pangolinul este cunoscut pentru accentuarea virilităţii masculine şi pentru capacitatea sa de a vindeca alergiile.

Populaţia de pangolini nu mai rezistă la braconaj, ce poate fi oprit doar de o acţiune puternică a guvernelor din regiune", a declarat Chris Shepherd, director al TRAFFIC Asia de sud-est.

Un purtător de cuvânt al TRAFFIC a declarat pentru AFP că nu există estimări ale populaţiei rămase de pangolini, însă a precizat că aceştia sunt cele mai traficate mamifere din Asia.

Autorităţile au capturat 24 de tone de pangolini congelaţi din Sumatra şi Vietnam în martie  2008 şi alte 14 tone, tot din Sumatra, la patru luni distanţă.

"Aceste animale timide ne aduc un serviciu vital, care ne-a salvat de cheltuirea a milioane de dolari, şi nu putem să trecem cu vedere rolul lor ecologic de controlori naturali ai furnicilor şi termitelor", spune Simon Stuart, de la International Union for Conservation of Nature (IUCN).