MENIU

Pachetul anticriză în UE va fi mai mare decât se anticipa, fiind 2,5% din PIB în 2009-2010

Foto: topnews.in

Ultimele estimări arată că pachetul de stimuli financiari "pentru măsuri discreţionare" în cadrul Uniunii Europene se va cifra în total la 2,5% din produsul intern brut (PIB) în 2009 şi 2010, a anunţat, luni, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia.

"Suma totală acordată ca răspuns la criza economică la nivel european va fi de 1,4% din PIB în 2009 şi de încă 1,1% din PIB în 2010 pentru măsuri discreţionare ale statelor membre. Astfel, e vorba de 2,5% din PIB pentru Uniunea Europeană. Cifrele sunt mai mari decât totalul de 1,8% din PIB pentru 2009 şi 2010 anunţat înainte de vacanţa de vară", a precizat Almunia.

Comisia Europeană îşi menţine, în prognoza preliminară de toamnă publicată luni, estimările de scădere a economiei zonei euro, dar şi UE, cu 4% în acest an, însă a revizuit în sens pozitiv proiecţia pentru Polonia, unde estimează că PIB-ul va creşte în acest an cu 1%.

În acelaşi timp, Executivul european a adus modificări în sens pozitiv prognozelor pentru economiile Franţei şi Germaniei. CE a revizuit prognoza de contracţie a economiei Franţei de la 3% la 2,1% în acest an, în timp ce estimarea pentru Germania a modificat-o de la 5,4% la 5,1%.

Pe de altă parte, prognozele au fost înrăutăţite în cazurile Spaniei, Italiei şi Marii Britanii, pentru care scăderea economică este proiectată de către CE la 3,7%, 5%, respectiv 4,3%.

Pe de altă parte, Executivul european atrage atenţia că nivelul nesiguranţei rămâne foarte ridicat şi, cu toate că procesul de redresare ar putea surprinde prin amploarea sa pe termen scurt, rămâne de văzut în ce măsură va fi şi durabil. 
De asemenea, având în vedere faptul că efectele de bază ale precedentelor creşteri de preţuri la energie şi alimente, care au permis reducerea preţurilor, se estompează şi că nu se întrevăd alte presiuni inflaţioniste semnificative, previziunile Comisiei pentru 2009 privind inflaţia rămân neschimbate, şi anume 0,9% pentru UE şi 0,4% pentru zona euro.

Pentru România, prognoza revizuită de autorităţi, în urma discuţiilor din august cu FMI şi CE, este de contracţie a PIB cu 8-8,5% în 2009. România a negociat un pachet de finanţare de 20 miliarde euro cu FMI, CE şi alte instituţii financiare.
Mai multe articole despre:
Comisia Europeană PIB prognoza Joaquin Almunia