MENIU

Organizatorul atacurilor din 11 septembrie a fost supus de 183 de ori la simularea înecului

Foto: i.abcnews.com

Anchetatorii CIA au apelat la simularea înecului de 183 de ori în cazul lui Khalid Sheik Mohammed, cel care a organizat atentatele din 11 septembrie 2001, şi de 83 de ori asupra unui alt suspect al-Qaida, a informat New York Times.

Potrivit cotidianului, un memorandum din 2005 al Departamentului Apărării arată că Abu Zubaydah, primul prizonier chestionat în programul CIA de detenţie în străinătate, în august 2002, a fost supus la tehnica de simulare a înecului de 83 de ori, cu toate că un fost oficial CIA a spus presei că acesta a fost supus la respectiva metodă doar timp de 35 de secunde.

Preşedintele Barack Obama a interzis folosirea acestei tehnici, contrazicând astfel politica fostei administraţii Bush, care considera că ea nu poate constitui un act de tortură.

Memorandumul mai spune că tehnicile de simulare a înecului au fost folosite asupra lui Mohammed de 183 de ori începând din martie 2003.

Comisia senatorială pentru informaţii anchetează în prezent programul CIA de interogare, care în perioada Bush includea metode de genul izbirii prizonierilor de pereţi, imobilizarea lor în diverse poziţii şi privarea de somn.