MENIU

Organizaţiile studenţeşti o susţin pe Ecaterina Andronescu în acţiunile legate de Spiru Haret

Foto: gandul.info

Reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti au declarat la unison că o susţin pe Ecaterina Andronescu în demersul legat de intrarea în legalitate a Universităţii Spiru Haret şi speră ca procedurile pe care le implică acest proces să nu tergiverseze.

"Susţinem demersul ministrului Andronescu. A luat, în sfârşit, poziţie faţă de o situaţie aberantă, care se perpetua de prea mulţi ani şi luase o amploare extraordinară. Sperăm ca procedurile de control şi reorganizare a licenţei să nu tergiverseze, iar absolvenţii cu diplome ilegale să aibă şansa de a intra în legalitate în timp util, pentru că, din discuţiile noastre cu unii dintre absolvenţi, angajatorii sunt deja suspicioşi", a precizat liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor de Studenţi din România (ANOSR), Cezar Hîj.

Şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România este alături de Andronescu pentru rezolvarea problemelor de la Spiru Haret.

"Este anormal ca o universitate să dea zeci de mii de diplome false şi nimeni să nu facă nimic timp de atâţia ani. Am auzit cazuri de profesori de la această universitate care coordonează sute de lucrări de licenţă, nu sunt suficiente săli şi laboratoare pentru atâţia sute de mii de studenţi. Suntem de acord cu verificarea universităţii şi cu demersul ministrului, care ar fi trebuit să vină mai devreme", spune Mihaela Bîrdan, vicepreşedinte UNSR.

Cea de-a treia uniune studenţească din ţară, Uniunea Studenţilor din România, este de acord cu acţiunile ministrului Andronescu legate de Universitatea Spiru Haret, cu condiţia ca acestea să nu fie motivate de un scop politic. "Este foarte bine să fie verificată universitatea, dar sperăm că acest lucru nu se întâmplă pe considerente politice", spune preşedintele USR, Andrei Botez.

Şeful pe linie de partid al Ecaterinei Andronescu, preşedintele PSD Mircea Geoană, a sugerat însă că diplomele acordate ilegal până acum de Spiru Haret nu ar trebui anulate.

"Subiectul Universităţii Spiru Haret este un subiect important, dar şi sensibil. Este clar că este nevoie de a asigura ca regimul acordării diplomelor să fie transparent şi să să reflecte atât calitatea, cât şi cantitatea activităţii de educaţie, dar, în acelaşi timp, e clar că abordarea subiectului nu trebuie să aibă o dimensiune retroactivă, în condiţiile în care este vorba de mii de absolvenţi, unii dintre ei aflându-se deja de câţiva ani în câmpul muncii, fie în sistemul de stat, fie în cel privat", a declarat Geoană, care s-a declarat nemulţumit de faptul că Andronescu nu a informat partidul despre acest subiect.

Cel puţin 40.000 de absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret sunt în situaţia de a nu le fi recunoscută diploma de licenţă decât dacă susţin o serie de examene speciale, potrivit unei estimări făcute de Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).