MENIU

Organizarea alegerilor la Chişinău ar putea fi imposibilă, din cauza blocării conturilor Primăriei

Foto: wikipedia.org

Primăria Chişinău nu poate organiza alegerile parlamentare din 5 aprilie pe teritoriul municipiului, pentru că autorităţile centrale, controlate de Partidul Comuniştilor, au blocat conturile Primăriei aflate sub conducerea liberalului Dorin Chirtoacă.

Departamentul de executare al Ministerului Justiţiei a pus sechestru la 26 ianuarie pe conturile Primăriei Chişinău, ca măsură de asigurare a achitării datoriei de 148 milioane lei (aproximativ 14,8 milioane dolari) către furnizorul de căldură SA Termocom.

Luni, în cadrul şedinţei operative a Primăriei Chişinău, viceprimarul Mihai Furtună a declarat că în condiţiile în care conturile sunt blocate, sursele financiare destinate pentru pregătirea şi organizarea alegerilor în municipiul Chişinău nu pot fi valorificate. Potrivit responsabilului, dacă situaţia nu se va schimba, este posibil să nu se reuşească pregătirea şi amenajarea secţiilor de votare, iar lipsa surselor financiare pune în dificultate buna organizare a procesului electoral.

Primarul Dorin Chirtoacă le-a sugerat responsabililor pentru organizarea alegerilor să negocieze cu agenţii economici posibilitatea de a achita mai târziu serviciile ce ţin de pregătirea secţiilor de votare.  Săptămâna trecută Primăria a aprobat planul calendaristic pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. De asemenea, a fost constituit un grup de lucru pentru coordonarea acţiunilor preelectorale ale autorităţilor administraţiei publice ale municipiului Chişinău.   

Un comunicat al Primăriei precizează că din cauza conturilor blocate, municipalitatea nu poate acorda ajutoare financiare unor categorii de populaţie şi nici nu poate achita întreţinerea sediilor subdiviziunilor.

Partidul Comuniştilor a pierdut Primaria Chişinău la alegerile locale din 2007. Odată cu venirea unui liberal în fruntea municipiului, activitatea primarului Dorin Chirtoacă a fost obstrucţionată de autorităţile centrale controlate de Partidul Comuniştilor, care au urmărit în felul acesta să-i afecteze imaginea în rândul electoratului, consideră analiştii.

Partea cea mai mare a datoriei faţă de furnizorul de căldură Termocom a fost acumulată de Primărie înainte de venirea lui Dorin Chirtoacă în fruntea municipiului, însă până atunci conducerea întreprinderii nu a formulat obiecţii faţă de o Primărie condusă de Partidul Comuniştilor. În luna octombrie Ministerul Justiţiei a aplicat sechestru pe conturile Primăriei Chişinău, iar la începutul lunii noiembrie Termocom a refuzat să livreze căldură în municipiu, chiar dacă temperaturile coborâseră sub 0 grade.

Proiectul bugetului municipal pentru anul 2009, votat în primă lectură, prevede 180 milioane lei pentru achitarea datoriei faţă de Termocom şi a compensaţiilor la căldură. Aceasta ar însemna că în acest an Primăria Chişinău va achita toate datoriile, inclusiv cele istorice, faţă de furnizorul de agent termic. Faptul că Ministerul Justiţiei a blocat conturile Primăriei, chiar în pofida acestui angajament clar de a achita datoria, a fost calificat de Dorin Chirtoacă drept abuz şi o încercare de a paraliza activitatea capitalei.

Startul campaniei oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova a fost dat la 4 februarie. Doar opt din cele 28 de formaţiuni politice care au dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate actorii reali ai campaniei electorale, iar patru-cinci formaţiuni sunt creditate cu şanse de a accede în viitorul Parlament. Partidul Liberal, al cărui cap de listă este primarul Dorin Chirtoacă, este creditat cu şanse sigure de a depăşi pragul electoral de 6 la sută şi a intra în Parlament.

Mai multe articole despre:
alegeri Moldova Chişinău Dorin Chirtoacă