Ordonanţa privind referendumul a fost reprogramată la Senat
OUG 103/2009 privind organizarea referendumului nu a putut fi nici aprobată, nici respinsă de către senatori, pentru că niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică, votul final urmează a fi reprogramat într-o şedinţă viitoare de plen al Senatului.
În acest caz, preşedintele şedinţei, Teodor Meleşcanu, a supus la vot aprobarea ordonanţei, dar această propunere a primit doar 40 de voturi pentru şi 50 împotrivă. Meleşcanu a anunţat apoi transformarea proiectului de lege în unul de respingere a ordonanţei, dar suma de 58 de voturi pentru respingere a nu a fost suficientă pentru a respinge ordonanţa.
La final, s-a stabilit că Ordonanţa privind referendumul va fi reprogramată la vot într-o nouă şedinţă a Senatului. Senatorii au purtat dezbateri prelungite pe marginea Ordonanţei, singurii susţinători ai acesteia fiind cei din grupul democrat-liberal. Membrii opoziţiei au atras atenţia asupra unei eventuale neconstituţionalităţi a Ordonanţei, preşedintele Comsiei juridice a Senatului, Toni Greblă, susţinând că prin impunerea de către Guvern a unui termen pentru Parlament se încalcă principiul separării puterilor statului.
Şi senatorul UDMR Cseke Attila a susţinut ideea colegului social-democrat afirmând că "Guvernul nu are rol de control asupra Parlamentului".
Liberalii au susţinut şi ei respingerea acestei Ordonanţe, senatorul Gabriel Berca susţinând că aceasta "pune în paranteze" diverse instituţii ale statului, între care şi Parlamentul.
Senatorul democrat-liberal Iulian Urban a arătat, la rândul său, că procedura prin care Comisia juridică, din care face parte şi el, a dat raport negativ Ordonanţei, nu a fost corectă, la momentul respectiv lipsind anumite avize, prezent fiind doar cel de la Consiliul Legislativ. În consecinţă, liderul senatorilor democrat-liberali, Traian Igaş, a solicitat retrimiterea la Comisia juridică, pentru raport suplimentar, dar această propunere a fost respinsă. El a mai arătat că grupul pe care îl conduce nu consideră că OUG ar fi în vreun fel neconstituţională, sugerând că, oricum, o astfel de decizie aparţine Curţii Constituţionale.
Comisia juridică a Senatului a aprobat, pe 7 octombrie, un raport de respingere a OUG privind organizarea referendumului, membrii opoziţiei invocând existenţa unor elemente de neconsituţionalitate şi că scopul OUG ar fi de a "perturba procesul electoral".