MENIU

Ordonanţa prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte CSAT este neconstituţională conform CCR

Foto: alexandragrin.wordpress.com

CCR a admis sesizarea PNL şi a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al CSAT, adoptată, pe 4 mai, de Senat.

Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra sesizării de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.224/2008 pentru modificarea art.5 alin.(2) din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională, ca urmare a încălcării normelor constituţionale privitoare la adoptarea ordonanţei de urgenţă.

Sesizarea a fost depusă pe 12 mai, iar liberalii au susţinut că ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al CSAT, adoptată, pe 4 mai, de Senat, era neconstituţională pe motiv că afectează regimul uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului.

Liderii PSD şi PDL au stabilit la parafarea Parteneriatului pentru România, la solicitarea lui Mircea Geoană, ca preşedintele Senatului, funcţie pe care o ocupă liderul PSD, să devină vicepreşedinte CSAT.

Guvernul a elaborat în acest sens o Ordonanţă de Urgenţă, care a fost votată recent de Parlament, fiind în prezent contestată la Curtea Constituţională de liberali. CCR urmează să se pronunţe asupra sesizării PNL la 17 iunie.