MENIU

Ordonanţa pentru amenajarea teritoriului va deveni un document "inutil", potrivit Ordinului Arhitecţilor

Foto: ghid-amenajari.ro

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) susţine că deputaţii din Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului intenţionează să elimine cele mai importante prevederi ale Ordonanţei 27/2008, transformând-o "într-un document inutil şi gol de conţinut". Ordonanţa va modifica Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Potrivit OAR, în urma discuţiilor care au avut loc în comisie în ultimele săptămâni, în ordonanţa pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 (privind amenajarea teritoriului si urbanismul) au fost introduse câteva amendamente ce elimină prevederile cele mai importante.

Una dintre prevederi se referă la coeficientul de utilizare a terenului (CUT), care, conform ordonanţei, nu îl va putea depăşi cu mai mult de 20% pe cel aprobat iniţial prin Planul Urbanistic General (PUG), legea de construire a localităţii.

Potrivit OAR, comisia din Camera Deputaţilor a amendat şi prevederea potrivit căreia zonele cu coeficienţi de utilizare a terenului (CUT) cu valoare mai mare de 4 se stabilesc numai prin Planul Urbanistic General.

A treia prevedere importantă din ordonanţă este, în opinia arhitecţilor, aceea ca planurile urbanistice zonale pentru zone protejate să nu poată fi modificate prin alte planuri urbanistice zonale care tratează părţi ale acestora, iar majorarea CUT să nu poată depăşi 20%. OAR susţine că şi această prevedere a fost amendată de comisie, anulându-se practic eficienţa noului act normativ.

Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniului National critică, la rândul său, amendamentele.

Mai multe articole despre:
ordonanţă urbanism PUZ PUG