MENIU

Oprescu umple Capitala de toalete inteligente, care se deschid automat în cinci minute

Foto: NewsIn

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se declară nemulţumit de modul în care sunt întreţinute toaletele ecologice din Bucureşti, în număr de 600, şi vrea să pună în locul lor aşa-numitele WC-uri inteligente, ale căror uşi se deschid automat la cinci minute după intrare.

Oprescu a declarat că 25% dintre toaletele ecologice sunt neîntreţinute sau distruse, mai ales cele amplasate în parcuri. Edilul-şef a declarat că a cerut firmei care se ocupă cu întreţinerea WC-urilor, încă din iulie, să refacă şi să întreţină toaletele.

"Dânşii dispun de nouă maşini cu un program clar de monitorizare, cu GPS de curăţenie a acestor toalete", a spus Oprescu, referindu-se la faptul că firma în cauză are mijloacele necesare să se ocupe de această problemă.

Potrivit primarului general, pentru întreţinerea WC-urilor mobile, municipalitatea plăteşte nu mai puţin de 12 milioane lei (aproape trei milioane euro) pe lună.

Oprescu a declarat că va declanşa noi controale, mai ales că unii dintre consilierii municipali au reclamat deficienţele acţiunii de curăţenie. Mai mult, edilul-şef afirmă că a găsit deja o modalitate de prevenire a distrugerii toaletelor ecologice: înlocuirea lor cu aşa-numitele toalete inteligente, care au început, de altfel, să fie montate.

"Toaletele inteligente se deschid automat după cinci minute de folosire, ceea ce nu va permite să fie distruse uşor", afirmă primarul Capitalei. 
Problema principală semnalată de unii cetăţeni este că utilitatea acestor toalete este practic nulă pentru cei care nu reuşesc să găsească în timp util butonul ce trebuie apăsat pentru a putea intra. Alţii se plâng de faptul că este la fel de dificil să îţi dai seama dacă un astfel de WC public este liber sau ocupat. 

Toatele ecologice din Bucureşti sunt în grija firmei Comex Rom, care a câştigat licitaţiile organizate de municipalitate atât în 2004, cât şi în 2008. Licitaţia din 2008 prevede ca firma să primească 36 de milioane de lei pentru serviciile sale.

WC-urile publice inteligente au fost descoperite şi de edilii din sectorul 2, în decembrie, când s-a anunţat atribuirea unui contract de închiriere şi întreţinere a 53 toalete. Primăria Sectorului 2 va plăti pentru asta 122.000 lei, ceea ce înseamnă circa 6.000 lei pentru fiecare toaletă.

Câştigătoarea licitaţiei organizată de Primăria Sectorului 2 este tot firma Comex Rom, al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri Andrei Popovici. Presa a scris despre acesta că ar fi câştigat uşor contracte cu edilii pentru stâlpi şi marcaje rutiere, în mandatul de primar general al lui Adriean Videanu.

Mai multe articole despre:
Sorin Oprescu USA toaletă ecologic automat wc inteligent