ONG-urile critică înjumătăţirea pedepselor pentru fapte de corupţie prevăzută în proiectul de cod de procedură penală finalizat de Ministerul Justiţiei
Pedepsele înjumătăţite pentru cazurile de corupţie protejează infractorii. Este un avertisment susţinut de mai multe organizaţii nonguvernamentale, care critică noul Cod de Procedură Penală finalizat de Ministerul Justiţiei. În acest proiect, limitele de pedeapsă au fost coborâte pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă. Luni, comisia comună pentru coduri va avea o primă discuţie pe tema schimbărilor legislative cu reprezentanţii Justiţiei şi cei ai ONG-urilor.
Funcţionarii publici care iau mită riscă acum pedepse cu până la 12 ani de închisoare. În noul Cod penal, pragul maxim a coborât la şapte ani. O altă schimbare contestată de Freedom House şi alte organizaţii din cadrul Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, este înjumătăţirea pedepsei maxime, de la zece la cinci ani pentru traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă.
Noul Cod a mai micşorat şi pedepsele pentru furt: de la 3-15 ani, la 1-5 ani. La fel şi în cazurile de tâlhărie şi delapidare. Ministrul Justiţiei a explicat aceste iniţiative prin faptul că oricum instanţele de judecată aplică pedepse mici pentru multe fapte. Şi că trebuie pus accent mai mare pe prevenirea infracţiunilor.
În schimb, organizaţiile susţin că pedepsele mici antrenează, la rândul lor, termene de prescripţie mici. Iar dosarele penale complexe de corupţie vor rămâne tot nerezolvate, pentru că îşi vor pierde valabilitatea până când se vor încheia anchetele.