MENIU

Omul de afaceri Allen Stanford, urmărit pentru fraudă, s-a predat FBI

Foto: guardian.co.uk

Omul de afaceri american Allen Stanford, urmărit pentru o escrocherie ce a implicat mai multe miliarde de dolari, a fost pus oficial sub acuzare pentru fraudă şi s-a predat, câteva ore mai târziu, poliţiei federale (FBI) în Virginia, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Departamentul Justiţiei urmează să anunţe oficial vineri acuzaţiile aduse de către un tribunal din Huston, Texas.

Potrivit organismului care supervizează Bursa americană (SEC), frauda în care a fost implicat Stanford, descoperită în luna februarie, este de 9,2 miliarde de dolari în plasamente false. Acesta este cel mai grav caz de fraudă descoperit în Statele Unite după arestarea în decembrie 2008 a omului de afaceri Bernard Madoff, acuzat de o fraudă de 50 de miliarde de dolari.

Allen Stanford, om de afaceri texan pe care revista Forbes l-a clasat pe locul 405 în topul celor mai bogate persoane din lume, şi-a susţinut nevinovăţia în public în repetate rânduri, în timp ce SEC îl acuză de o "imensă schemă Ponzi". Acesta este un sistem piramidal de fraudă care constă în folosirea banilor strânşi de la investitori pentru a le plăti profiturile datorate, fără a le da clienţilor sumele promise.

Născut în 1950, în micul oraş petrolier Mexia din Texas, Allen Stanford a preluat societatea financiară a familiei şi a dezvoltat-o rapid la nivel internaţional. El a fost înnobilat în urmă cu mai mulţi ani de statul Antigua şi Barbuda şi era cunoscut drept un important sponsor al competiţiilor sportive, în special al celor de cricket, golf şi vele.
Mai multe articole despre:
fraudă Bernard Madoff schemă Ponzi