MENIU

OMS: Scanerele termice şi controalele de la frontiere nu vor opri propagarea gripei porcine

Foto: capital.ro

Controalele sanitare la frontiere, în special scanerele termice din aeroporturi nu vor ajuta la detectarea pasagerilor contaminaţi cu noul virus al gripei porcine, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Scanerele termice, care ar trebui să identifice pasagerii cu febră, s-au înmulţit în aeroporturi, în special în Asia, unde procedura fusese începută în timpul crizei SARS (sindrom respirator acut sever) din 2003.

"Dacă o persoană a fost expusă virusului sau a fost contaminată, această persoană poate să nu prezinte simptomele în aeroport", a explicat purtătorul de cuvânt al OMS Gregory Hartl.

"Controalele la frontiere nu folosesc", a subliniat el. "Supravegherea febrei prin scanere termice nu detectează persoanele care sunt încă în faza de incubare a bolii", a mai explicat el.

Studiile desfăşurate după criza SRAS au demonstrat că asemenea controale la frontiere nu au decât o utilitate limitată în combaterea propagării virusului, a spus Hartl. "Învăţăm din mers. SRAS ne-a învăţat multe", a subliniat el.

Doctorul Keiji Fukuda din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii apreciase că nicio regiune din lume nu este la adăpost de virusul gripei porcine. "Într-o epocă în care oamenii călătoresc cu avionul foarte rapid dintr-o parte a lumii în alta, nu există nicio regiune în care virusul să nu poată ajunge", a explicat el. "Virusul s-a propagat deja", a mai declarat Keiji Fukuda.

Măsurile de restricţionare a călătoriilor ar avea efecte devastatoare pentru sectorul transportului aerian a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Aerieni, Giovanni Bisignani.