MENIU

OMS cere guvernelor să se pregătească pentru un al doilea val de gripă porcină

FOTO: pictures.directnews.co.uk

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a cerut astăzi comunităţii internaţionale să se pregătească pentru un al doilea val probabil de gripă porcină, subliniind că guvernele se vor confrunta cu probleme în furnizarea vaccinelor.

"Nu putem spune dacă ce a fost mai rău a trecut sau dacă urmează să vină", a declarat Chan, într-un mesaj video difuzat în deschiderea unui simpozion de trei zile la Beijing, consacrat gripei în zona Asia-Pacific.
"Trebuie să ne pregătim pentru orice surpriză pe care ne-o rezervă noul virus capricios... o mutaţie constantă şi imprevizibilă este un mecanism de supravieţuire în lumea microbilor", a adăugat ea.

"Trebuie să ne pregătim şi pentru un al doilea val, chiar al treilea val, aşa cum s-a întâmplat în cazul pandemiilor precedente", a spus Chan.

Ea a cerut autorităţilor să se ocupe din timp de problema furnizării vaccinurilor, în condiţiile în care peste 20 de societăţi farmaceutice din întreaga lume sunt pe punctul de a le produce.

"Trebuie să strângem păreri privind grupurile prioritare pentru o protecţie iniţială", a subliniat ea. "Este una dintre cele mai dificile decizii pe care vor trebui să le ia guvernele, în special în condiţiile în care aprovizionarea va fi foarte limitată timp de mai multe luni", a avertizat Chan.

OMS a anunţat la începutul săptămânii că ţările din emisfera nordică au comandat peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei porcine, dar laboratoarele farmaceutice urmează să furnizeze numai o cantitate limitată la începutul toameni.

Virusul gripei porcine a provocat moartea a 1.799 de persoane în lume, majoritatea pe continentul american. OMS a decretat în 11 iunie prima pandemie din acest secol. Au fost confirmate cazuri în 170 de ţări.

Mai multe articole despre:
vaccin epidemie OMS gripă porcină