MENIU

Observatorul Spaţial Fermi a identificat o nouă clasă de pulsari

FOTO: geeks.pirillo.com

O nouă clasă de pulsar a fost descoperită de observatorul spaţial Fermi de la NASA, soluţionând misterul din unor surse neidentificate de raze gamma, ajutându-i pe cercetători să înţeleagă mecanismul din spatele emisiilor pulsarilor.

Un studiu publicat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, în ediţia din 2 iulie a jurnalului Science Express, descrie 16 pulsari descoperiţi de Observatorul Fermi pe baza emisiilor puternice de raze game. Un pulsar este de fapt o stea neutronică care se roteşte foarte repede, fiind rămăşiţele unei supernove. Majoritatea celor 1800 de pulsari cunoscuţi au fost descoperiţi pe baza emisiilor radio periodice.

“Aceştia sunt primii pulsar descoperiţi exclusiv pe baza emisiilor de raze gamma şi deja am identificat 16”, a declarat coautorul studiul, Robert Johnson, profesor de fizică la Universitatea din California, din Santa Cruz. „Existenţa unui număr mare de pulsari radio a fost bănuită înainte de această descoperire, dar până la lansare Fermi, doar un singur pulsar radio era cunoscut, şi a fost detectat pe baza razelor x”.

Johnson şi alţi fizicieni de la UCSC's Santa Cruz Institute for Particle Physics (SCIPP) au identificat pulsarii de raze gamma folosind tehnici de calcul care au ajutat la sortarea datelor de la Fermi's Large Area Telescope (LAT), mai ales că detectarea unor pulsuri gamma de la o sursă tipică necesită luni de zile de procesare a datelor de la LAT.

Din cei 16 pulsari gamma detectaţi de Fermi, 13 erau deja identificaţi ca surse neidentificate de raze gamma de către EGRET, un instrument de la Compton Gamma-ray Observatory. EGRET a detectat aproape 300 de surse de raze gamma, dar nu a putut detecta şi alte semnale, majoritatea surselor rămânând neidentificate, a declarat Pablo Saz Parkinson, un cercetător din cadrul proiectului.

„Ne-am întrebat întotdeauna ce ar putea fi sursa acestor surse neidentificate şi acum rezultatele Fermi ne-au indicat că sunt pulsari”, a afirmat Saz Parkinson. „Aceste descoperiri ne dau informaţii preţioase despre mecanismul emisiilor pulsarilor”.

Mai multe articole despre:
NASA raze gamma pulsar Fermi