MENIU

Obama îl consideră pe Putin învechit şi îi cere să renunţe la atitudinea de Război Rece

Foto: REALITATEA.NET

Preşedintele american Barack Obama i-a cerut premierului rus Vladimir Putin să renunţe la atitudinea de Război Rece, care este învechită, şi să urmeze exemplul şefului statului, Dmitri Medvedev, relatează cotidianul britanic Times în ediţia electronică.

"Este important ca, în timp ce progresăm alături de preşedintele Medvedev, Putin să înţeleagă că abordarea din timpul Războiului Rece faţă de relaţiile americano-ruse este depăşită, că este timpul să avanseze într-o direcţie diferită", a spus Obama.

"Cred că Medvedev înţelege acest lucru. Cred că Putin este cu un picior în felul învechit de a lucra şi cu un picior în cel nou, iar în măsura în care vom reuşi să îl convingem pe el şi poporul rus că Statele Unite nu caută o relaţie antagonistică, ci vrea cooperare în (domenii precum - n.red.) neproliferarea nucleară, lupta împotriva terorismului, problemele energetice, vom avea un partener mai puternic în ansamblu", a adăugat liderul de la Casa Albă. 

Preşedintele american a salutat o poziţie mai fermă din partea omologului său rus faţă de Coreea de Nord şi de Iran - ameninţări în legătură cu care administraţia Bush a părut incapabilă să convingă Moscova. 

Întrebat de ce se va întâlni cu Putin în timpul vizitei sale la Moscova, din perioada 6-8 iulie, Obama a subliniat că fostul preşedinte "are încă multă influenţă" şi trebuie să audă ce are de spus. Aceste declaraţii reprezintă o recunoaştere a puterii de care dispune în continuare actualul premier, dar şi faptul că Obama îl priveşte care pe un om depăşit. 

La Moscova, echipa lui Putin are un punct de vedere diferit asupra întâlnirii. Dmitri Pekov a declarat pentru un post de radio din Moscova că Putin "va vrea să îşi împărtăşească punctele de vedere privind situaţia actuală a relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite, ţinând cont de experinţa sa privind interacţionările la cel mai înalt nivel" şi privind preşedinţii americani. 

Relaţia dintre George W. Bush şi Putin a început bine, preşedintele american lăudându-se că i-a văzut sufletul omologului său rus. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat, însă, între timp până la un nivel care aminteşte de Războiul Rece.

 

Mai multe articole despre:
Războiul Rece Vladimir Putin Barak Obama