MENIU

Obama cheamă la "o nouă eră de cooperare multilaterală"

Foto: huffingtonpost.com

Preşedintele american Barack Obama a cerut miercuri, la Adunarea Generală a ONU, o "nouă eră de cooperare multilaterală", pentru a se face faţă problemelor cu care se confruntă planeta, relatează AFP.

"A venit momentul ca lumea să ia o nouă direcţie, trebuie să începem o nouă eră a cooperării multilaterale, bazată pe interes şi respect reciproc", a spus Obama în faţa celor peste 120 de şefi de state şi de guverne.

"Discursurile izolate nu ne rezolvă problemele", a adăugat el. "Iar în 2009, mai mult ca în orice alt moment al istoriei, interesele naţiunilor şi popoarelor sunt împărtăşite", a adăugat liderul american.

El a reluat fiecare dintre deciziile asumate de la preluarea funcţiei, în ianuarie, de la decizia sa de a interzice tortura asupra prizonierilor la angajamentul a favoriza pacea în Orientul Mijlociu, trecând prin decizia de a retrage trupele combatante din Irak.

"Cei care obişnuiesc să condamne America pentru acţiunea sa solitară în lume nu mai pot sta izolaţi acum şi aştepta ca America să rezolve singură problemele lumii", a declarat Obama.

"A venit vremea ca fiecare să ne asumăm partea de responsabilitate în răspunsul global la problemele mondiale", a subliniat liderul american.

Mai multe articole despre:
ONU discurs Barack Obama Adunarea Generală a ONU