MENIU

Obama a ridicat restricţiile de finanţare a cercetărilor pe celule stem

FOTO: zdnet.com

Preşedintele american Barack Obama a ridicat luni restricţiile impuse finanţării din fonduri federale a cercetărilor cu celule stem embrionice, despre care se crede că ar putea revoluţiona medicina, dar care pun probleme de etică.

"Vom ridica interdicţia de a finanţa din fonduri federale cercetări promiţătoare", a declarat Obama, aplaudat cu entuziasm, la o reuniune de la Casa Albă. "Vom susţine, de asemenea, cu fermitate oamenii de ştiinţă care fac asemenea cercetări. Şi ne propunem ca America să conducă lumea în domeniul descoperirilor de succes".
 
Acţiunile companiilor specializate în cercetări pe celule stem au urcat vertiginos în urma anunţului, titlurile Geron Corp câştigând de exemplu 35%, iar StemCells Inc chiar 73% la un moment dat. 
 
Decizia este o repudiere clară a abordării predecesorului lui Obama, George W. Bush. Legile americane limitează folosirea fondurilor federale pentru prelevarea de celule stem umane, dar Bush a accentuat şi mai mult restricţiile, limitând şi fondurile pentru cercetările propriu-zise cu celule stem. Bush a fost acuzat că a fost influenţat de politică şi religie şi nu a ţinut cont de considerente ştiinţifice. Conservatorii religioşi care l-au sprijinit pe Bush se opun cercetărilor pe celule stem embrionice, pentru că prelevarea lor presupune distrugerea embrionilor, despre care ei consideră că sunt deja fiinţe umane. Unii cercetători l-au acuzat pe Bush că a sacrificat ştiinţa pentru a păstra de partea sa baza conservatoare şi religioasă a partidului său, nu numai în domeniul schimbării climatice, energiei, asistenţei pentru reproducere şi eutanasiei.
 
Obama a respins această viziune. "Când este vorba despre cercetări pe celule stem, în loc să ducă mai departe descoperirile, guvernul nostru a forţat ceea ce eu consider a fi o falsă alegere între ştiinţă sănătoasă şi valori morale", a spus el. "Ca om credincios, cred că suntem chemaţi să avem grijă unii de ceilalţi şi să lucrăm pentru a alina suferinţa umană. Cred că ni s-a dat posibilitatea aceasta şi omenia şi conştiinţa pentru a continua aceste cercetări în mod responsabil".
 
Consilierii lui Obama au spus că acesta nu va dicta în detaliu modul cum trebuie supervizate cercetările cu celule stem, dar va acorda Institutului Naţional de Sănătate (NIH)120 de zile pentru a stabili un protocol. 
 
"Nu vom recurge cu uşurinţă la aceste cercetări. Vom dezvolta reguli stricte, pe care le vom consolida riguros, pentru că nu putem tolera folosirea inadecvată sau abuzurile", a spus Obama.
 
NIH va ţine cont şi de recomandările Academiei Naţionale de Ştiinţe şi Societăţii Internaţionale pentru Cercetări pe Celule Stem, a declarat dr. Harold Varmus, fost director NIH şi consilier al lui Obama.
 
Aşa cum era de aşteptat, republicanii au reacţionat. "Dacă un embrion are viaţă, iar eu cred cu tărie acest lucru, atunci niciun guvern nu are dreptul să permită distrugerea lor în scopuri de cercetare", a declarat într-un comunicat senatorul de Kansas, Sam Brownback. El a adăugat că şi celulele stem din alte surse decât de la embrioni umani sunt la fel de promiţătoare.
 
Experţii în celule stem sunt de acord că este nevoie de cercetări pe toate tipurile de celule stem, dar nu este clar care dintre ele oferă cele mai bune şanse pentru o nouă formă de terapie numită medicina regenerativă. Medicii speră că vor putea într-o zi înlocui celulele cerebrale distruse de Alzheimer sau vor putea vindeca leziunile măduvei spinării. 
Mai multe articole despre:
restricţii cercetare celule stem Barack Obama