MENIU

Obama a primit propuneri pentru retragerea trupelor din Irak în următoarele 16-23 de luni

Foto: Ssg Lorie Jewell / Pool via AP

Consilierii militari ai lui Barack Obama i-au propus mai multe opţiuni pentru retragerea trupelor din Irak, în următoarele 16-23 de luni, termen mai mare decât cel promis în timpul campaniei, a declarat vineri un oficial din Departamentul Apărării, citat de AFP.

Un scenariu intermediar care prevede o retragere în 19 luni a fost de asemenea prezentat preşedintelui american, a declarat sursa sub acoperirea anonimatului, confirmând astfel informaţii dezvăluite anterior de grupul american de presă McClatcy.

"Am prezentat o serie de opţiuni şi riscurile pe care le presupune fiecare", a declarat un alt oficial din Pentagon.

Obama a avertizat la sfârşitul lunii ianuarie, după prima sa reuniune de la Pentagon cu liderii militari, că va trebui să ia "decizii dificile" în ceea ce priveşte războaiele din Afganistan şi Irak.

În timpul primei săptămâni de preşedinţie, el le-a cerut oficialilor din Departamentul Apărării să planifice retragerea trupelor din Irak într-un mod "responsabil" în următoarele 16 luni, asfel încât să nu pună în pericol viaţa celor 142.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în ţară.

Comandamentul american în Irak se teme că o retragere prea rapidă a trupelor ar pune în pericol câştigurile realizate în ceea ce priveşte securitatea ţării, în condiţiile în care anul acesta vor avea loc mai multe scrutine.

Secretarul apărării Robert Gates a declarat, la rândul său, că o retragere în 16 luni figurează în "varietatea de opţiuni" care sunt studiate şi a avertizat la sfârşitul lunii ianuarie asupra riscului potenţial de răsturnare a situaţiei din Irak.

Obama va trebui să aprobe în curând consolidarea trupelor din Afganistan, un război din care preşedintele a făcut o prioritate şi unde zeci de mii de soldaţi NATO încearcă să pună capăt unei insurecţii intensificate în ultimii doi ani.

Pentagonul, care are deja desfăşuraţi în zonă 36.000 de soldaţi, a promis că va trimite până la 30.000 de militari în plus.