MENIU

Oates şi Coelho, printre scriitorii care participă la volumul colectiv dedicat libertăţii

Foto: purdue.edu

Joyce Carol Oates, Henning Mankell şi Ariel Dorfman se numără printre scriitorii care semnează povestirile din volumul colectiv dedicat libertăţii ca valoare fundamentală, care marchează cei 60 de ani trecuţi de la adoptarea Declaraţiei Universală a Drepturilor Omului.

Ariel Dorfman a scris pe marginea articolului nouă, care stipulează că nimeni nu ar trebui să fie arestat, ţinut în detenţie ori în exil în mod arbitrar, iar Marina Lewycka a ales articolul patru, care prevede că nimeni nu poate fi ţinut în sclavie. Scriitorii, printre care şi argentinianul Paulo Coelho, care a ales o povestire despre libertatea de exprimare, au scris textele fără a cere vreo plată.

Textul lui Dorfman, intitulat "Innocent Passage", este inspirat din experienţa proprie: "Nu e vorba doar despre suferinţă. Nu doar despre devastare. Ori de câte ori un drept universal al omului este violat, oriunde şi oricum, constituie o înfrângere a imaginaţiei, şi anume promisiunea că ne-am născut pentru ceva mai bun, mai frumos. Aşa că, ce poate fi mai natural decât un grup de scriitori, la fel de diverşi ca planeta, care îşi folosesc imaginaţia pentru a restabili acestă minunată umanitate şi pentru a înnoi promisiunea că frumuseţea are ceva de spus în felul în care se conjugă Libertatea?", scrie Dorfman.

Romancierul nigerian Chimamanda Ngozi Adichie, laureat al premiului Orange pentru literatură, a fost inspirat de articolul 23 în scrierea povestirii  "Sola", despre un tânăr jurnalist care dispare după ce publică un articol de investigaţie.

Amnesty va lansa colecţia de texte, joi, în cadrul Festivalului internaţional de carte de la Edinburgh.

La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat şi proclamat Declaraţia universală a drepturilor omului.
Mai multe articole despre:
libertate literatură