MENIU

O treime din bolnavii de leucemie mieloidă cronică nu fac tratament

Foto: Realitatea TV

Dacă boala nu îi învinge, îi răpune birocraţia! Trei sferturi dintre bolnavii de leucemie care ar trebui să facă transplant de măduvă nu găsesc un donator. Alte câteva sute de pacienţi aşteaptă luni de zile să aibă acces la tratament. Iar din miile de bolnavi de leucemie, doar 18 au plecat anul acesta în străinătate să se trateze pe banii Ministerului Sănătăţii.

În 2006, un bărbat de 68 de ani a început lupta cu leucemia: un tratament cu molecule noi l-ar fi putut salva. Numai că timp de un an nu a primit medicamentele necesare, pentru că pe lista de aşteptare mai erau alte câteva sute de pacienţi în faţă. Ca să primească medicamente mai puternice, bărbatul a aflat că trebuie să se înscrie pe o altă listă de aşteptare.

În România, doar un sfert dintre bolnavii de leucemie care au nevoie de un transplant de măduvă găsesc donator printre membrii familiei. Ceilalţi, aproape că nu mai au nici o şansă să se facă bine în ţară. Registrul Naţional de Celule Stem, care ar crea o reţea de donatori pentru aceşti bolnavi, nu funcţionează încă. Aşa că transplantul de măduvă se face mult mai rar în România, comparativ cu alte ţări.

O salvare este tratamentul în străinătate, dar numai pentru cine are bani. Din cei aproape 8.000 de bolnavi de leucemie din România, doar 18 au plecat anul acesta la spitale din străinătate, pe banii Ministerului Sănătăţii.