MENIU

O pisică s-a îmbolnăvit de gripă porcină în SUA

Foto: nydailynews.com

O pisică a contractat virusul gripei porcine în Iowa, potrivit unor oficiali din Departamentul de Sănătate Publică.

Este vorba despre o pisică domestică, în vârstă de 13 ani, un mascul castrat care a fost îngrijit de veterinarii de la centrul de medicină al universităţii Iowa. "Este prima pisică de care ştim care este infectată cu gripa A(H1N1)", a declarat Brett Sponseller, care a îngrijit animalul. "Doi din cei trei membri ai familiei căreia îi aparţinea pisica au avut simptome de gripă, înainte ca pisica să se îmbolnăvească", a afirmat Ann Garvey, veterinar la centrul de medicină.

"Acest caz nu este neverosimil, în condiţiile în care şi alte tulpini de gripă au fost identificate la pisici", a explicat Garvey.

Anul trecut, mai multe pisici au fost infectate în Europa cu virusul H5N1, o tulpină diferită. Animalului, căruia i s-au administrat antibiotice, s-a vindecat.

Riscul ca pisicile bolnave să infecteze oameni sau alte pisici nu este cunoscut, dat "nu pare ridicat", potrivit lui Sponseller.

Potrivit Departamentului american al Sănătăţii, persoane care sunt infectate cu virusul gripei porcine pot să îl transmită atât altor oameni, precum şi unor animale.