O parte din sporurile bugetarilor vor fi incluse în legea unică a salarizării
În mai puţin de o lună şi jumătate, proiectul legii unice de salarizare în sistemul bugetar trebuie finalizat. Sindicaliştii şi reprezentanţii Guvernului au stabilit care vor fi cel mai mic şi cel mai mare salariu din grila unică. O altă rundă de negocieri se va ţine pentru stabilirea salariului de bază şi a sporurilor pe care angajaţii de la stat trebuie să le primească.
Prin legea unică de salarizare, sporurile vor reprezenta 20-30 la sută din veniturile angajaţilor de la stat, iar restul va fi salariul de bază. Sindicatele au făcut deja unele propuneri privind introducerea unor sporuri în salariul de încadrare. Printre acestea: sporul de vechime, sporul de noapte, sporul de confidenţialitate sau suplimentul postului.
Bugetarii vor rămâne cu alte sporuri, specifice domeniului de activitate. Printre acestea: sporul pentru limbi străine, sporul de stres sau sporul pentru combaterea corupţiei.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, în România salariul de încadrare variază între 68% în cazul profesorilor şi 42 la sută pentru angajaţii din armată, în timp ce în majoritatea ţărilor europene salariul de bază reprezintă cel puţin 80 la sută.
Proiectul legii unice de salarizare trebuie finalizat până pe 30 iunie, iar legea se va aplica din ianuarie 2010. Sindicatele şi reprezentanţii ministerelor au reuşit să stabilească trei variante de echivalare a funcţiilor în sistemul bugetar. În plus, raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu va fi de 1 la 15.
La baza grilei unice va sta salariul minim pe economie, iar în vârful clasamentului vor fi salariile preşedintelui ţării, al Camerei Deputaţilor, al Senatului şi salariul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.