O parte din armele furate de la Ciorogârla au fost găsite
35 din cele 62 de arme furate la începutul anului de la Ciorogârla au fost recuperate din mai multe localităţi din Ilfov, iar 45 de persoane au audiate în urma a zeci de descinderi efectuate de DIICOT în Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti.
Procurorii DIICOT au făcut percheziţii în zeci de locuinţe şi depozite. O parte a armelor a fost descoperită într-un depozit de lemne din Chiajna. Proprietarii depozitului sunt fraţii Alexandru şi Liviu Iordan, care fac parte din anturajul fraţilor Preda. Cei doi au reuşit să fugă.
Liviu Alexandru şi un alt suspect în acest caz au fost prinşi la Buşteni. Ei au fost aduşi la audieri la Direcţia de Investigare a Crimei Organizate şi Terorism (DIICOT). Cei doi au declarat la intrarea la DIICOT că totul este o înscenare.
Poliţia Română a publicat duminică, pe site-ul oficial, pozele celor doi căutaţi în legătură cu furtul armelor de la Unitatea Militară 01916 din Ciorogârla, precizând că ei ar fi fost văzuţi în zona localităţii Buşteni. Duminică, în jurul orei 16.00, cei doi au fost prinşi.
45 de persoane au fost reţinute în urma a zeci de descinderi efectuate de DIICOT în Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti.
La ieşirea de la audieri, Preda a declarat că totul este o înscenare şi că nu are nicio legătură cu furtul de arme de la Ciorogârla.
Potrivit unor surse, procurorii au făcut percheziţii acasă la Eugen Preda încă de la ora 6.00 dimineaţă. Avocatul său spune că procurorii nu au găsit nimic compromiţător. Preda, împreună cu fratele său, a fost ridicat şi dus la DIICOT pentru audieri. Cinci membri ai clanului Preda au fost implicaţi, pe 21 februarie, într-o altercaţie cu agenţii firmei BGS, care asigură paza în Mall Plaza. Eugen Preda, liderul clanului, a acuzat implicarea poliţiei în incident.
Cele 45 de persoane ridicate în cazul armelor furate de la Ciorgârlaau fost aduse, rând pe rând, la sediul central al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru audieri.
400 de jandarmi, poliţişti şi procurori DIICOT au participat la acţiunea de duminică, la care au fost folosite elicoptere MAI. Elicopterele reperează căldura umană şi pot identifica o persoană de la distanţe mari.
Furtul de arme de la Ciorogarla a fost descoperit de autorităţi pe 28 ianuarie. A fost cel mai mare furt de armament comis vreodată dintr-o unitate militară din România. Din depozitul de la Ciorogârla au dispărut mai multe zeci de arme. Este vorba despre mai multe pistoale mitralieră de tip AKM, de pistoale de calibru mai mic, baionete, binocluri şi o puşcă-mitralieră cu afet. Autorităţile au specificat însă că din depozit nu s-a furat şi muniţie.
Procurorii militari au deschis o anchetă şi au audiat în acest caz peste 140 de persoane. În urma anchetei procurorii au început urmărirea penală pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn împotriva a şapte cadre militare. Astfel, sergentul major Gagea Ionuţ, caporalul Petrică Ion şi caporalul Tudorache Marius au fost acuzaţi că au participat direct la furtul de armament. Cei trei au fost prezentaţi tribunalului Militar Bucureşti şi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Ceilalţi patru, sergentul Tudorache Marian, caporalul Dinu Marian, caporalul Radu Cristian şi soldatul Niţă Nicuşor sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit atribuţiile în timpul serviciului şi au făcut posibil furtul armelor.
Scandalul furtului de arme a făcut victime şi în conducerea armatei. La câteva zile de la descoperirea furtului, 17 cadre militare şi-au pierdut funcţiile. Printre acestea se numără şeful Aviaţiei Militare, şeful contra-informaţiilor şi şeful Poliţiei Militare.