MENIU

O nouă rundă de negocieri la Ministerul Muncii pe tema salariului minim

Foto: RTV

Sindicatele, patronatele şi reprezentanţii Guvernului se întâlnesc din nou astăzi la Ministerul Muncii, miza fiind salariul minim pe economie.

Sindicatele şi-au revizuit poziţia şi au coborât cerinţele în privinţa salariului minim pe economie de la 740 de lei la 705 lei. Patronatele au fost şi ele de acord ca salariul minim să crească la 705 de lei, de la 650 de lei, cât au propus iniţial. Dar au pus şi condiţii, salariile din grila contractului colectiv de muncă, mai mici de 1.000 de lei să nu fie impozitate, după aplicarea majorării.

Explicaţia este simplă, creşterea salariului minim pe economie va duce în sistemul privat la majorarea tuturor salariilor, iar patronatele nu au banii necesari pentru această creştere.

Reprezentanţii Executivului vor prezenta astăzi ce impact financiar va avea asupra bugetului de stat majorarea salariului minim pe economie. Totuşi mingea râmâne în terenul sindicatelor şi patronatelor, care vor stabili varianta finală a salariului minim. La stat, din 2010, potrivit grilei de salarizare unitară în sistemul bugetar, cel mai mic salariu, respectv coeficientul 1, va fi de 705 lei, bani pe care îi va primi un muncitor necalificat.

În acest moment salariul minim pe economie este de 600 de lei, iar majorarea acestuia este una dintre cerinţele Alianţei bugetarilor.