MENIU

O misiune FMI se află la Chişinău în încercarea de a găsi soluţii pentru lipsa de lichidităţi a băncilor

Foto: infiniteunknown.com

Băncile din Republica Moldova se confruntă cu o criză de lichidităţi şi acordă tot mai reticent credite, mai ales ca urmare a scăderii transferurilor realizate de moldovenii din străinătate, oficialii încercând să găsească o soluţie alături de o misiune a FMI care se află astăzi la Chişinău.

Economistul moldovean Iurie Gotişan a explicat pentru Europa Liberă că acutala criză de la Chişinău este foarte discretă, "la fel ca şi eforturile autorităţilor de a ajuta anumite instituţii financiare în dificultate".

"O bună parte din lichidităţile băncilor până de curând erau plasate din banii trimişi de moldovenii care lucrează în afara ţării. Odată ce transferurile au scăzut din intensitate - comparativ cu primul trimestru al anului trecut acestea au scăzut cu aproximativ 60 de milioane de dolari - putem spune că actualmente băncile au mai puţini bani în portofoliu", a declarat specialistul în probleme economice.

Mai mult decât atât, atrage acesta atenţia, surse bancare arată că depozitele din sistem au scăzut semnificativ faţă de ultimele luni ale anului trecut. Unele bănci nu mai oferă credite pentru populaţie, creditele ipotecare fiind complet stopate de către unele instituţii financiare. 

Ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon anunţase săptămâna trecută, potrivit portalului Interlic, că o misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Chişinău în perioada 22-24 aprilie. Dodon a subliniat atunci că relaţia Republicii Moldova cu FMI este una bună şi că speră că negocierile pe marginea noului program de cooperare vor fi încheiate cât mai curând.