MENIU

O lesbiană ar putea deveni şefa Guvernului islandez, o premieră în întreaga lume

Foto: internationaleducationmedia.com

Conducerea Guvernului islandez ar putea fi preluată de o femeie care se declară deschis lesbiană, ceea ce ar reprezenta o premieră pentru Islanda, dar şi pentru întreaga lume, scrie presa electronică străină.

Social-democrata Johanna Sigurdardottir, în vârstă de 66 de ani, este favorită pentru a prelua şefia Guvernului, după demisia predecesorului său, Geir Haarde.

Sigurdardottir, în prezent ministru pentru afaceri sociale, are doi fii adulţi şi este căsătorită cu scriitoarea islandeză Jonina Leosdottir, în Islanda fiind permise căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Ea şi-a dedicat întreaga carieră egalităţii sociale şi drepturilor minorităţilor.

"Nimeni nu a vorbit vreodată despre Johanna ca despre o persoană de orientare homosexuală. Dar nici ea nu se ascunde, numele soţiei sale este menţionat pe paginile sale web de la Parlament şi minister. Este pur şi simplu un lucru despre care nimănui nu-i pasă", a explicat un prieten jurnalist al lui Sigurdardottir. "Oamenii în toate minţile nu sunt preocupaţi de culoarea, sexul sau orientarea sexuală a celorlalţi. Nu vor decât pe cea mai potrivită persoană pentru o anumită funcţie".

Dacă va fi într-adevăr numită premier, Johanna Sigurdardottir va prelua funcţia într-un moment dificil pentru ţară, afectată serios de criza economică în ultimele luni.

Potrivit unui sondaj de opinie Capacent Gallup din decembrie 2008, Johanna Sigurdardottir este cel mai popular ministru, 73% dintre cetăţeni fiind mulţumiţi de activitatea ei. Ea este de asemenea singurul ministru a cărui popularitate a urcat faţă de un sondaj similar din decembrie 2007.

Fostul premier Geir Haarde, liderul Partidului Independenţa, şi-a depus demisia luni, după ce discuţiile pentru salvarea guvernului său au eşuat. Preşedintele Olafur Ragnar Grimsson le-a cerut marţi liderilor principalelor partide de stânga să formeze un guvern, urmând ca în mai să aibă loc alegeri.

Şi alte ţări europene au fost pe punctul de a-şi alege lideri de orientare homosexuală. Capitala Germaniei are un primar homosexual din 2001, în persoana lui Klaus Wowereit (SPD), menţionat uneori ca posibil candidat pentru cancelarie. În Franţa, Betrand Delanoe a devenit în 2001 primul primar homosexual al Parisului şi se gândeşte să candideze la preşedinţie în 2012.
Mai multe articole despre:
guvern Irlanda lesbiană Geir Haarde