O femeie din Satu Mare a murit după ce a fost plimbată între secţiile unui spital şi apoi trimisă acasă
Aproape în fiecare zi, spitalele din România ne arată o faţă din ce în ce mai urâtă. O femeie de 71 de ani din comuna Tătărăşti, Satu Mare, a murit după ce a fost purtată între secţiile unui spital şi trimisă acasă, fără să fie internată, deşi se simţea rău. Situaţia a durat două zile, iar bătrâna s-a stins din viaţă.
Cazul de la Slatina, din urmă cu două săptămâni, când un bărbat a murit după ce a fost plimbat timp de patru ore prin spitale, se repetă.
Femeia, în vârstă de 71 de ani, a fost filmată de jurnalişti marţi, la Spitalul Judeţean Satu Mare. Era în sala de aşteptare a secţiei de Urgenţe. Aceasta povesteşte că a ajuns la spital după ce, cu o seară înainte, a fost consultată de medicii de la Cardiologie. Bătrâna a spus că au trimis-o acasă fără nicio reţetă, deşi se simţea rău. "Au zis să mă duc acasă. Nu mi-au dat nicio hârtie, nu mi-au dat nimic", a declarat pacienta.
După două zile de suferinţă, femeia a fost dusă acasă de asistentul social al spitalului, iar la câteva ore, s-a stins din viaţa. Rudele femeii sunt revoltate şi spun ca femeia nu a fost tratată corespunzător. "Au dus-o cu o urgenţă, i-au dat ceva injecţii. Au ţinut-o pe băncile spitalului, pe urmă au trimis-o acasă", a declarat fiul femeii, Marcel Bogza.
Reprezentanţii Spitalului au declarat că nu au primit nicio sesizare de la rudele femeii şi că s-au autosesizat, după ce au aflat din presă despre acest caz.
Un singur pacient, coduri de urgenţă diferite. Autorităţile medicale nu se pun de acord atunci când vine vorba despre codul care i-a fost pus bătrânei la sosirea în Spitalul Judeţean.
Pacienta de la Satu Mare a fost caz de "cod galben", potrivit directorului medical al Spitalului de Urgenţă Satu Mare, Cristian Rusu, ceea ce înseamnă că medicii trebuie să intervină în cel mult 60 de minute. "Femeia nu a aşteptat, a fost consultată de cum a ajuns în spital", a spus Cristian Rusu. Pacienta nu a fost internată la Cardiologie pentru că nu erau paturi, a mai spus Rusu.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Constantin Demian, a spus însă că pacienta avea cod roşu, după care a rectificat, cerându-şi scuze şi precizând că era de fapt cod verde. Într-o altă declaraţie, purtătorul de cuvânt a declarat că era vorba de cod albastru...
"O pacientă cu simptome ca acestea putea să decedeze oriunde...În spital...pe stradă...la domiciliu", a declarat Cristian Rusu, director medical al Spitalului Judeţean Satu Mare.
În aceste condiţii, medicii au decis că bătrâna nu trebuie internată nicăieri. Conducerea ASP are însă altă explicaţie.
"Au fost doi medici cardiologi care au văzut
cazul, au facut recomandari de tratament si care au motivate
neinternarea pacientei din lipsa locurilor pe secţie la momentul din
s-a prezentat pacienta la secţie", a precizat Dorina Cocoş, director adjunct ASP Satu Mare.
Pentru că femeia nu şi-a găsit niciun loc liber în Spitalul Judeţean
Satu Mare medicii au hotărât că e mai bine să o trimită să se
trateze acasă.
"Am demarat o anchetă internă. A fost numită o comisie formată din directorul medical al spitalului, Cristian Rusu, şeful secţiei Unitate Primire Urgenţă, medicul şef de pe secţia de cardiologie, asistenta şefă de la cardiologie. Nu am primit nicio sesizare de la rudele familiei, am fost anunţaţi de reprezentanţii presei despre acest caz şi am început cercetările. Se va sta de vorbă cu toţi cei implicaţi, este vorba despre cei doi medici cardiologi şi de personalul Unităţii de Primire Urgenţă", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian.
Premierul Emil Boc a spus, într-o emisiune de televiziune, că sistemul românesc de sănătate este unul cu probleme."Eu sunt mândru de corpul medical din România, dar, din nefericire, avem probleme ale sistemului", a spus Boc.
"Nu este admisibil ca pacienţii să fie plimbaţi cu căruciorul şi lăsaţi să moară cu zile din cauza unei neglijenţe, culpe sau decizii prost luate. Trebuie mers cu bisturiul, curmat cancerul şi pus ordine în sistem. Nu trebuie să se aştepte asigurarea medicală dacă este un caz de urgenţă, omul nu trebuie tratat ca o bucată de hârtie", a mai spus Boc
Potrivit premierului Boc, actualul Guvern are un plan riguros de noi spitale şi de reabilitare a spitalelor în care acest lucru este necesar.
Vezi declaraţia vicepreşedintelui Colegiului Medicilor despre cazul din Slatina