MENIU

O familie de lei albi, eliberată în sălbăticie în speranţa de a salva specia

Foto: Barcroft Media
Foto: Barcroft Media
Foto: Barcroft Media
Foto: Barcroft Media
Foto: Barcroft Media

O familie de lei albi, extrem de rari, va fi eliberată zilele acestea în sălbăticie, în speranţa de a salva specia de la dispariţie.

Leoaica albă Zihra, partenerul ei Mandla şi cei trei pui ai lor, în vârstă de un an, Zukhara, Matsienge şi Nebu, vor fi eliberaţi în următoarele zile în Africa de Sud.

Leii au fost anesteziaţi recent pentru a li se pune zgărzi, ce vor ajuta la urmărirea lor prin savană.

Leii albi nu sunt albinoşi ci sunt rezultatul unei rare mutaţii genetice, unice în acestă zonă a lumii. Anumiţi lei aurii poartă gena, lucru ce explică de ce aceştia au pui albi.

Camuflarea în natură nu le pune probleme, întrucât regiunea în care locuiesc are zone de nisip alb şi ierburi albite de soare.

Dar leii albi sunt inexistenţi în sălbătice întrucât au devenit victimele vânătorilor sau a oamenilor care i-au capturat pentru a-i duce în captivitate.

În captivitate mai sunt doar 500 de lei albi, dar nu sunt protejaţi prin lege întrucât nu sunt încă clasificaţi drept o specie a Panthera leo.

Familia de lei ce va fi eliberată în curând a fost crescută în semi-captivitate, fără contact uman care le-ar putea compromite abilităţile de supravieţuire în sălbăticie.

Ultimul leu alb sălbatic a murit în 1994, iar obiectivul fundaţiei Global White Lion Trust este să refacă populaţia din Africa de Sud.