MENIU

O familie cu patru persoane are nevoie de 400 de lei, pentru masa de Paşte

Foto: RTV

Masa de Paşte ne scoate din buzunar aproape un salariu minim pe economie. Şi asta numai dacă o familie formată din patru persoane se limitează la strictul necesar din meniul tradiţional.

În an de criză, românul se vede nevoit să taie din belşugul mesei pascale. Aşa că, înainte să umple coşul, se uită de două ori la preţuri şi alege ce e mai ieftin.

O familie care se pregăteşte de Paşte trebuie să aibă, doar pentru mâncare, un buget minim de 400 de lei. Cu aceşti bani îşi va permite un miel de zece kilograme, câţiva cozonaci, un carton de ouă, câteva sticle de vin, suc, pască şi dulciuri. Dacă mai punem la socoteală că de Paşte românul se înnoieşte, o familie mai are nevoie de cel puţin 200 de lei. Tragem linie şi ajungem la 600 de lei, atât cât este şi salariul minim pe economie.

În timp ce clienţii îşi fac tot felul de socoteli ca să aibă pe masă de toate, comercianţii îşi calculează câştigurile. Perioada premergătoare Paştelui este considerată vârf pentru vânzările de carne de miel, ouă şi cozonaci. La aceste produse, vânzările cresc între 30 şi 50%.

Mai multe articole despre:
buget salariu alimente Paşte ouă cozonac miel