MENIU

O cursă aeriană directă Iaşi - Budapesta va fi introdusă de la sfârşitul lunii martie

Foto: wikimedia.org

O delegaţie a operatorului aerian maghiar Malev a purtat joi discuţii cu autorităţile ieşene privind înfiinţarea unei linii aeriene directe Iaşi - Budapesta, fără escală, începând din martie 2009.

"S-a materializat o intenţie a noastră încă de acum doi ani. Primul zbor va fi pe 29 martie 2009, cu cinci frecvenţe pe săptămână. Începând cu luna iunie, vom opera şase curse în fiecare săptămână, mai puţin sâmbăta. Zborurile se vor efectua cu avioane de până-n 100 de locuri", a declarat, pentru NewsIn, comandantul Aeroportului Internaţional Iaşi, Mitică Rebegea.

Acesta a subliniat că Budapesta este un nod aerian important din estul Europei, care asigură legătură către alte 500 de destinaţii din lume. "Este importantă această legătură pentru noi deoarece poţi ajunge în orice loc din lume la preţuri acceptabile", a mai spus comandantul aeroportului.

Potrivit lui Rebegea, aeroportul intenţionează să înfiinţeze şi alte linii aeriene în anii următori, principalul obstacol fiind însă lipsa fondurilor pentru modernizarea obiectivului. "Eu port discuţii cu 11 companii care vor să facă curse spre Iaşi, însă nu găsesc avioane până la o sută de locuri, iar aparate de zbor mai mari decât atât nu putem aduce deoarece nu ne permite pista. Am convingerea că anul acesta se vor găsi soluţiile pentru modernizarea aeroportului", a precizat Rebegea.

Cursa aeriană Iaşi-Budapesta este cel de-al doilea zbor direct cu plecare din Iaşi spre un oraş european din afara ţării, după cursa Iaşi-Viena, înfiinţată în urmă cu câţiva ani.

Proiectul de modernizare a Aeroportului Iaşi prevede o investiţie de 200 milioane euro. Iniţial, Guvernul ar fi urmat să asigure o parte din finanţare, conform asigurărilor date de-a lungul timpului de fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, actual senator de Iaşi. În ultima şedinţă a Cabinetului Tăriceanu, fosta guvernare a sistat însă orice finanţare.

Astfel, autorităţile ieşene au adoptat soluţia încheierii unui parteneriat public-privat, o serie de firme, precum Harbour Engineering Company din China, manifestându-şi interesul de a finanţa investiţia. Până la încheierea unui astfel de parteneriat, autorităţile trebuie să exproprieze câteva zeci de hectare de teren pentru a demara efectiv proiectul.

Mai multe articole despre:
Cursă Iaşi Budapesta escală aerian direct Malev