O caracatiţă care a încercat să evadeze din acvariu, a inundat întreaga clădire
Marea evadare a unei caracatiţe inteligente s-a transformat într-o mare inundaţie, la Santa Monica Pier Aquarium din California.
Animalul a rămas însă în acvariul său şi a supravieţuit catastrofei. Dar noile podele ale clădirii nu au fost atât de norocoase.
Îngrijitorii s-au văzut nevoiţi să îi sigileze uşa de la acvariu cu şuruburi şi bandă adezivă pentru a preveni alte eventuale evadări. Dar au precizat că se aşteaptă ca animalul să găsească alte soluţii.
Astfel de porniri sunt tipice pentru nevertebratele extrem de inteligente, spun experţii.
"Caracatiţele au o combinaţie minunată de inteligenţă, abilitate manipulativă, curiozitate şi forţă", a spus Jennifer Mather, un profesor de psihologie de la Universitatea Lethbridge din Canada, care a studiat cogniţia la caracatiţe.
Multe caracatiţe au un comportament care sugerează curiozitate, conştiinţă şi chiar un simţ al umorului, spune Eugene Linden, autor al cărţii "Caracatiţa şi urangutanul. Mai multe poveşti adevărate despre intriga, inteligenţa şi ingenuitatea animalelor".
De exemplu, o caracatiţă care a primit un crevete uşor stricat, l-a îndesat prin scurgerea acvariului în timp ce se uita fix în ochii îngrijitorului său, informează National Geographic.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că minunatele caracatiţe sunt sociabile şi că învaţă de la alţii.
Caracatiţele trăiesc aproximativ un an şi sunt animale solitare.