MENIU

Nuţu Cămătaru către un martor incomod: "Te voi bate în cuie ca pe Iisus"

Foto: interesulpublic.ro

Nuţu Cămăraru ar fi încercat să intimideze, din închisoare, martorii sub acoperire din dosarul său prin ameninţări cu moartea, potrivit procurorilor. Autorităţile au stabilit şi faptul că Nuţu Cămătaru a fost "capul" revoltei de la Penitenciarul Jilava din data de 22 noiembrie anul trecut.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia şi pe adresa Parchetului General au fost trimise mai multe memorii şi documente din partea unor persoane fizice, martori în proces sau rude ale unor condamnaţi din dosarul Cămătarilor în care se arată că au primit ameninţări din partea Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru.

Închis fiind, Balint a transmis prin "locotenenţi" sau diferiţi "trepăduşi" ameninţări cu moartea la adresa celor care au depus mărturie împotriva sa la proces.

Astfel, potrivit motivelor de recurs ale Parchetului la decizia de eliberare condiţionată din Penitenciarul Slobozia, Nuţu ar fi transmis unor martore că "o să vă bat ca pe bărbaţi şi o să vă închid gura la toate", "pot să-ţi bag două cuţite în spate şi să-ţi tai beregata aici în sală", se arată în documentele procurorilor.

Alte ameninţări se referă la familiile unor coinculpaţi în dosar. "Şi familia ta are să fie mâncare la peşti pe Cornetu" sau "te voi bate în cuie ca pe Iisus". Mama Cămătarilor, Smaranda Stoica, a ameninţat şi ea: "ştii că mi-am omorât bărbatul pentru copiii mei şi aşa sunt bătrână nu mai am ce pierde, îţi bag un cuţit în spate sifonul. Mi-ai băgat copiii la puşcărie", ar fi declarat mama fraţilor Cămătaru.

Alte ameninţări proferate de Nuţu Cămătaru din penitenciar se referă la un coinculpat din dosar, care a fost speriat cu omorârea copiilor. "Fraiere, dacă mârâi ceva de mine te distrug şi pe tine şi pe copiii tăi" sau "dacă nu îmi ţin gura mă va găsi lumea şi familia aruncată la cimitirul Mărcuţa". O parte din aceste ameninţări au culminat cu o bătaie aplicată unui martor la data de 5 septembrie 2007, când unul dintre copiii lui Nuţu Cămătaru, alături de alţi 13 indivizi, l-au snopit în bătaie pe martor folosind bâte de baseball.

O parte vătămată a primit următoarea ameninţare: "ai nenorocit familii prin faptul că ai băgat oameni nevinovaţi la puşcărie şi oamenii lui Nuţu vor avea grijă să fi omorât". Şi martorii cu identitate protejată au primit ameninţări cu moartea din partea interlopului. "Nuţu s-a exprimat că îi va depista pe cei care au sifonat şi o să îi bată până o să sară sângele din ei... Balint Ion vrea să-mi însceneze un accident de circulaţie...Întrucât accidentele de circulaţie nu se pedepsesc grav, îl va pune să conducă Jeep-ul pe un tânăr care nu are cazier şi cu privire la care nimeni să nu facă legătura cu Nuţu Cămătaru", se arată într-un memoriu al unui martor protejat.

Ameninţările au apărut între lunile mai şi decembrie 2008

Procurorii mai arată că, "fără excepţie, persoanele care au înaintat memorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia au precizat faptul că aceste acte de ameninţare s-au desfăşurat pe parcursul cuprins între lunile mai 2008 şi decembrie 2008 şi că le-au creat o puternică stare de teamă dat fiind caracterul violent al membrilor clanului Cămătaru", se mai arată în motivele de recurs ale Parchetului General.

Procurorii mai susţin că au trimis la Slobozia şi transcrieri ale convorbirilor telefonice dintre Ion Balint şi alte persoane, efectuate în timp ce acesta se afla în închisoare. Din aceste convorbiri rezultă că "Ion Balint a avut o perseverenţă în a iniţia şi continua activitatea infracţională pe durata executării pedepsei". Din aceste convorbiri, rezultă că fraţii Cămătaru doreau să se lanseze şi în "afaceri" cu terenuri.

Procurorii mai consideră că în timpul scurt petrecut în Penitenciarul Slobozia, Sile Cămătaru nu avea cum să se remarce ca un deţinut model, aşa cum a considerat comisia care a dispus eliberarea sa înainte de termen pentru bună purtare. În plus, potrivit unui raport al Penitenciarului Jilava, "în data de 22 noiembrie 2008 Balin Ion a instigat deţinuţii din cameră la acte de dezordine şi nesupunere, ceea ce a condus la tulburarea ordinii în penitenciar".

Anchetatorii sunt convinşi că "Balint Ion nu s-a reeducat şi a continuat să persiste în conduita sa infracţională, săvârşind alte infracţiuni chiar din penitenciar", se mai arată în motivele de recurs.

Nuţu Cămătaru a obţinut în primă instanţă eliberarea condiţionată, deoarece a fost „disciplinat şi stăruitor în muncă, a fost receptiv la acţiunile cu caracter cultural educativ şi a dat dovezi temeinice de îndreptare”, arată magistraţii Judecătoriei Slobozia în motivarea sentinţei din 15 decembrie.

Tribunalul Ialomiţa decide, pe 11 februarie, dacă Nuţu Cămătaru va fi pus în libertate, după ce procurorii au făcut recurs împotriva sentinţei Judecătoriei Slobozia care a decis că interlopul poate fi eliberat condiţionat.