MENIU

Numirea lui Antonescu la Guvern, dezvăluirile lui Patapievici despre Geoană şi eliminarea Unirii Urziceni din LC, subiecte analizate de editorialişti

Editorialiştii analizează subiectele zilei

Dezvăluirea lui Horia Roman Patapievici privind existenţa unei casete compromiţătoare pentru preşedintele PSD, Mircea Geoană, posibilitatea numirii lui Crin Antonescu în funcţia de premier, dar şi eliminarea campioanei României, Unirea Urziceni, din Liga Campionilor, sunt subiectele abordate de editorialişti în ziarele de astăzi.

Mircea Marian scrie în articolul \"Geoană îşi vrea bichonul premier\", din Evenimentul Zilei, despre varianta numirii lui Crin Antonescu în funcţia de premier: \"Mircea Geoană, Crin Antonescu şi cei care-i manevrează din umbră fac un efort pentru a da substanţă unei noi alianţe anti-Băsescu. Nu cred că vreunul dintre aceste personaje speră în mod serios ca judecătorii Curţii Constituţionale să infirme victoria lui Băsescu şi să ceară organizarea unor noi alegeri - pe care, este foarte posibil, Geoană le-ar pierde la scor. Dar ceea ce vor perdanţii acestor alegeri este ca, pe termen lung, să decredibilizeze victoria lui Băsescu. (...) Pe termen lung, conducerea echipei anti-Băsescu îşi conturează un plan cu ajutorul căruia să poată menţine moralul trupei. PSD, PNL şi UDMR deţin majoritatea în parlament şi tot ceea ce le mai lipseşte acum este un înlocuitor al lui Klaus Johannis. Ieri Geoană a rezolvat şi această problemă: Crin Antonescu ar putea fi premierul coaliţiei PNL-PSD. În fond de vreme ce Caligula a vrut să-şi proclame calul consul şi preot (susţine Suetoniu) de ce n-ar deveni premier şi bichonul liderului PSD\".

În cotidianul Gândul, Cristian Tudor Popescu critică în editorialul \"Felosoful care nu este\"  despre dezvăluirea preşedintelui Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici referitoare la o casetă video aflată în posesia preşedintelui Traian Băsescu şi pe care Mircea Geoană este filmat într-o postură compromiţătoare: \" (...) aidoma părţii celei mai joase şi jegoase a presei pe care de atâtea ori a muştruluit-o la sânge, filosoful care nu este \'o dă pe surse\'. (...) Subsemnatul, de pildă, cred (am voie?), că dl. Băsescu dacă ar fi avut o asemenea casetă n-ar fi dat-o pentru că ştie foarte bine că Geoană n-ar fi scăzut în ochii logodnicei sale Românica pentru o felaţie, ba dimpotrivă. Primirea de sex oral nu e totuna cu primirea de şpagă. Sau este? Şi dacă este, e vorba de primit sau de dat? Poate ne lămureşte dl. Patapievici. Dar să presupunem că dl. Băsescu n-a dat publicităţii caseta care nu este pentru că este un om cinstit. Atunci, dl. Patapievici, care tocmai a făcut public conţinutul felaţional al casetei, contrar opţiunii lui Traian Băsescu, ce fel de om este? Şi când a ales să facă \"dezvăluirea\" atentul observator al felaţiei, felosoful dl. Patapievici, sub formă de apropo, fără să i se pună vreo întrebare? Taman pe 6 decembrie, într-un ziar spaniol, când în Spania votează mii de români\".

Grigore Cartianu scrie în Adevărul despre \"Complexul Neterminării\", cu referire la Unirea Urziceni, care a ratat calificarea în optimile Ligii Campionilor după un start dezastruos la Stuttgart, unde avea nevoie de un singur punct pentru a merge mai departe: \"Campioana României a încheiat aşa cum a început: cu o înfrângere. Păcat, pentru că între aceste borne a reuşit lucruri memorabile: victorii cu Glasgow Rangers şi cu FC Sevilla, remize cu Stuttgart şi cu Rangers. (...) Ar fi fost fantastic să avem, în premieră absolută, o echipă în primăvara Ligii Campionilor. Ne-am lovit însă de neputinţă. În ciuda ambiţiei lor fantastice, ialomiţenii nu au putut anula diferenţa de valoare. (...) Unirea Urziceni se înscrie în seria performanţelor noastre remarcabile, dar neterminate.  (...) În spaţiul valah există o tradiţie a neterminării. Nu e ceva care să ţină de genă, ci de mediu. Nu întâmplător, oameni care s-au sufocat aici au explodat afară. Constantin Brâncuşi ar fi rămas un oltean interesant dacă rămânea la Hobiţa, la Târgu-Jiu sau la Craiova. Odată ajuns la Paris, a prins aripi precum Pasărea Măiastră. Doar aşa a preschimbat Complexul Neterminării în Coloana Infinitului!\".