Numărul morţilor în accidente rutiere în România a crescut în 2008, în timp ce în restul UE a scăzut
Numărul deceselor în accidentele rutiere din România şi Bulgaria a crescut în 2008 faţă de 2007, în timp ce în restul statelor membre din Uniunea Europeană (UE) a scăzut, arată un studiu publicat luni de Consiliul European pentru Securitatea Transporturilor (ETSC), citat de AFP.
În plus, România, dar şi alte state precum Bulgaria, Letonia, Grecia, Polonia şi Lituania, se apropie de rata de 150 de morţi la un milion de locuitori, cel mai mare număr de decese provocate de accidentele rutiere în UE. În schimb, în restul ţărilor din blocul european rata mortalităţii a scăzut.
Aproximativ 39.000 de persoane au murit în accidente rutiere în 2008 pe străzile din statele membre ale Uniunii Europene (UE), cu 8,5% mai puţin decât în 2007. UE se află însă departe de atingerea scopului său, după ce şi-a fixat obiectivul de a reduce la jumătate numărul persoanelor decedate în accidente rutiere în 2010, faţă de nivelul de referinţă din 2001.
Numărul anual al victimelor accidentelor rutiere a scăzut cu 15.400 de persoane din 2001 (54.400 de morţi), ceea ce reprezintă o scădere anuală medie de 4,4%. În acest ritm, UE are nevoie de încă şapte ani pentru a-şi atinge obiectivul, însă unele state, precum Franţa, Belgia şi Spania ar putea reuşi acest lucru.
În UE, 79 de persoane la un milion de locuitori au murit anul trecut în accidente rutiere, faţă de 113 la un milion, în 2001. În acest raport au fost incluse victimele care au decedat pe loc sau la 30 de zile de la accident, din cauza rănilor. Pe de altă parte, în Statele Unite 122 de persoane la un milion de locuitori au murit în accidente rutiere.
Străzile din Suedia, Olanda, Marea Britanie şi Elveţia (care nu face parte din UE) sunt cele mai sigure din Europa, după cele din insula Malta. Toate aceste ţări au mai puţin de 50 de decese la un milion de locuitori. Ele sunt urmate îndeaproape de Norvegia, Germania, Irlanda, Finlanda, Spania, Franţa, Danemarca, Luxemburg şi Italia.
În 2008, câteva dintre statele cu cele mai multe victime au înregistrat o îmbunătăţie a situaţiei, mai precis Estonia (cu 33%), Lituania (33%), Slovenia (27%) şi Letonia (25%).
Potrivit ETSC, această reducere se poate datora crizei economice mondiale şi preţului crescut al petrolului înregistrat la începutul acestui an, care nu le-au mai permis europenilor să circule atât de mult cu maşina.
În perioada 2001-2008, Luxemburgul, Franţa şi Portugalia se află în fruntea clasamentului celor mai mari reduceri ale numărului deceselor, cu o scădere de cel puţin 47%. Aceste state sunt urmate de Spania şi Letonia (cu o reducere de 43%), Belgia (38%) şi Germania (36%).
În schimb, situaţia s-a deteriorat în România şi Bulgaria.