MENIU

Noul şef al CSM vrea să modifice procedura de sancţionare a magistraţilor

Foto: NewsIn

Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Virgil Andreieş, a declarat că are în vedere modificări care vor permite emiterea mai multor sancţiuni disciplinare pentru magistraţi.

Andreieş crede că problema derivă din faptul că sesizările nu ajung la CSM. Întrebat dacă este mulţumit de sancţiunile aplicate magistraţilor, Andreieş a spus că pentru cazurile în care CSM a fost sesizat da, însă nu toate sesizările ajung la Consiliu.

"Sunt nemulţumit că CSM, prin mecanismul care este, nu a fost sesizat cu toate abaterile disciplinare la Comisia de judecători sau procurori", a afirmat Andreieş, adăugând că are în vedere unele modificări de procedură pentru a repara lacunele sistemului.

În acest sens este nevoie de modificarea hotărârii CSM din 2005 care prevede că încălcarea Codului Deontologic nu constituie abatere disciplinară.

"În primul rând, trebuie îmbunătăţită activitatea la Inspecţia Judiciară, în al doilea rând este nevoie de o intervenţie legislativă de genul celei care există în sistemul german, care spune că este abatere disciplinară orice faptă care aduce atingere prestigiului justiţiei şi înăuntrul acestei formulări cel care are dreptul să sesizeze şi cel care are dreptul să judece cred că ar putea desfăşura o activitatate mai eficientă. Din nefericire, numărul abaterilor disciplinare este limitat, iar începând cu anul 2005, după cum ştiţi, încălcarea Codului Deontologic nu mai constituie o abatere disciplinară", a mai spus şeful CSM.

Andreieş a amintit că fostul preşedinte al Secţiei Civille de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost asupru pedepsit de CSM după ce a intervenit în repartizarea dosarelor, însă a afirmat că CSM "nu este nici o organizaţie sindicală, nici un pluton de execuţie".

Mai multe articole despre:
magistraţi sancţionare CSM Virgil Andreieş