MENIU

Noul Contract colectiv de muncă taie din veniturile funcţionarilor din Primărie şi Consiliului Local Bacău 600 de lei pe lună

Angajaţii Primăriei Bacău vor avea veniturile diminuate
Venituri Diminuate

De această măsură sunt afectaţi aproximativ două mii de angajaţi, începând cu 1 ianuarie 2010. Aceste drepturi speciale pe care salariaţii le încasau lunar vor fi suspendate cel puţin până în luna martie. Decizia diminuează drastic venitul lunar al actorilor, poliţiştilor comunitari, ai lucrătorilor de la Salubritate, precum şi al funcţionarilor din Primărie.

Drepturile speciale se acordau, lunar, pentru medicamente şi tratamente medicale, hrană şi vestimentaţie.

\"Este vorba de o sumă de aproximativ şase milioane şi afectează în jur de două mii de salariaţi, funcţionari publici sau personal contractual din Primăria Municipiului Bacău\", a declarat consilierul local Costel Dunava, unul din negociatorii contractului.

Fără aceşti bani, un actor debutant rămâne în fiecare lună cu 500 de lei, iar unul cu o vechime de douăzeci de ani va încasa aproximativ 1.300 de lei.

Spre exemplu Firuţa Apetrei, actor la Teatrul Bacovia, va rămâne cu un venit de 500 de lei pe lună. \"Am doi copii studenţi la Bucureşti şi mă văd nevoită să-i retrag de la facultate. Deci, cam asta generează minusul acestei sume\", a precizat aceasta.

\"Ne căutăm altceva de muncă sau dacă.... trebuie să fie o cale, că n-o să plece toată lumea acasă, cum o să fie Bacăul fără funcţionari publici?\", se întreabă Aura Epure, angajat al Poliţiei Primăriei Bacău.

Nici lucrătorii de la Direcţia Spaţii Verzi din Primăria Bacău nu au scapat de diminuarea veniturilor.

\"Avem datorii multe, asta ne omoară, datoriile... Acuma, de foame, n-om mai muri noi, poate, dar datoriile...\", este de părere Maria Lefter, angajată la Direcţia Spaţii Verzi din Primăria Bacău.

De această decizie mai sunt afectaţi angajaţii direcţiilor din Primărie, cei de la Evidenţa Populaţiei, Centrul Bugetar Creşe, Serviciul Public de Asistenţă Specială, ai Căminului de Bătrâni şi Agenţiei de Dezvoltare Bacău.