Notele energetice ar putea urca preţurile locuinţelor cu 10-15%
Din 2010, notele energetice vor influenţa preţul imobilelor. Orice locuinţă de vânzare sau de închiriat va trebui să aibă certificat energetic. Informaţia este utilă, atât pentru a afla cât de călduros este spaţiul respectiv, dar şi cât vă costă întreţinerea lui lunară. Locuinţele cu cele mai bune note energetice ar putea costa mai mult cu 10-15%.
Notele pentru locuinţe le primiţi de la unul dintre cei 700 de auditori energetici din piaţă. Odată ce auditorul vă călcă pragul este bine să fiţi înarmaţi cu acte şi facturi.
În urma inspecţiei, auditorul se apucă de calcule, fie că foloseşte un breviar sau un soft. Rezultă consumul energetic pentru încălzirea spaţiului şi apei calde, dar şi cel de electricitate. Se analizează şi gradul de ventilaţie şi emisiile de dioxid de carbon.
Se dă apoi o notă şi se plaseză în clasa energetică corespunzătoare. Acestea sunt de la A la J, calificativul A fiind cel mai bun, cu pierderi minime de energie. De exemplu, locuinţa vizitată s-ar încadra în clasa D ca structură, cu nota C pentru instalaţiile noi. Energia pierdută e între 30 şi 40%. Citeşte mai mult pe Money.ro