MENIU

Norman Manea, recompensat cu Premiul pentru Litere al Fundaţiei Iudaismului Francez

Foto: daylife.com

Scriitorul Norman Manea a fost recompensat în această săptămână, la Paris, cu Premiul pentru Litere al Fundaţiei Iudaismului Francez, distincţie care le-a fost acordată, la ediţiile precedente, lui George Perec şi Emmanuel Levinas, au anunţat organizatorii.

"Pentru mulţi, Norman Manea este primul scriitor de limbă română care ar merita Nobelul (...), comparat cu Kafka, Musil, Sabato, pentru scriitura sa", a spus scriitoarea Clemence Boulouque, cea care i-a înmânat premiul, în cadrul unei ceremonii găzduite de Théâtre du Vieux Collombier.

Premiul pentru Ştiinţă, prezentat de Perrine Simon-Nahum, a revenit savantului Jean-Claude Ameisen, profesor-şef al Laboratorului de Cercetare al Universităţii Paris 7, autor al unor lucrări fundamentale despre moartea şi regenerarea celulelor. Premiul pentru Arte, prezentat de Robert Bober, i-a fost acordat compozitorului şi pianistului Denis Cuniot. 

Fundaţia Iudaismului Francez, înfiinţată în 1974 şi coordonată de David de Rothschild, acordă în fiecare an, în februarie, Premiile pentru Arte, Litere şi Ştiinţă.

Norman Manea, prozator şi profesor de literatură europeană,  „writer in residence” la Bard College, New York, a fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 1979 şi cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, care însă i-a fost anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. În 1992, a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002, Manea a primit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera Omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru "Întoarcerea huliganului".

Mai multe articole despre:
premiu literatură Norman Manea