MENIU

Norman Manea, distins cu titlul de comandor al Artelor şi Literelor, în Franţa

Foto: www.daad.de

Ministerul francez al Culturii a acordat prestigioasa Legiune de Onoare, cu titlul de Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres scriitorului Norman Manea, în semn de recunoaştere a operei literare "fără concesiune, vigilentă, umanistă", potrivit unui comunicat al Bard College.

"Pentru mulţi, Norman Manea este primul scriitor de limbă română care ar merita Nobelul (...), comparat cu Kafka, Musil, Sabato, pentru scriitura sa", a spus scriitoarea Clemence Boulouque, cea care i-a înmânat lui Manea, în luna februarie, Premiul pentru Litere al Fundaţiei Iudaismului Francez, distincţie care le-a fost acordată, la ediţiile precedente, lui George Perec şi Emmanuel Levinas.

Norman Manea, prozator şi profesor de literatură europeană, „writer in residence” la Bard College, New York, a fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 1979 şi cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, care însă i-a fost anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. În 1992, a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002, Manea a primit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera Omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru "Întoarcerea huliganului". În 2007, Manea a primit Ordinul Meritul Cultural de la Preşedintele României.

L'Ordre des Arts et des Lettres a fost creat în 1957 de către Ministrul francez al Culturii, pentru a recompensa persoanele care s-au distins prin creativitatea şi prin contribuţia la promovarea artelor şi literelor. Ordinul include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), Ofiţer (Officier) şi cea mai înaltă onoare, Comandantul (Commandeur).
Mai multe articole despre:
distincţie Norman Manea