MENIU

Nicolăescu crede că populaţia trebuie mai bine informată despre gripa porcină

Foto: NewsIn

Fostul ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a declarat joi că autorităţile nu ar trebui să întâmpine probleme în prevenirea gripei porcine, deoarece planul de măsuri pentru pandemii este deja realizat, însă a punctat că populaţia ar trebui mai bine informată.

"Poate că ar trebui mai multă comunicare, mai multă informare. Mi se pare că a lipsit o prezenţă a medicilor specialişti în mass-media pentru a informa cu posibilele simptome pe care le poate avea un cetăţean. O informare corectă şi mult mai aplicată şi deasă, de câteva ori pe zi, ar duce la un grad mai mare de pregătire a populaţiei", a afirmat Nicolăescu.

Fostul ministru al Sănătăţii a precizat că, din 2006, s-a pus la punct un plan construit cu OMS, un sistem de alertă pentru orice fel de pandemie, pregătit, la vremea respectivă, pentru gripa aviară. "Planul a funcţionat fără niciun fel de reproş. Am făcut şi stocuri de antivirale, care acum au fost deja distribuite în teritoriu. Acest Guvern nu trebuie să facă nimic deosebit, ci pur şi simplu să aplice acel plan de măsuri pe fiecare verigă a lanţului", a comentat liberalul.

"Reţeaua sanitară, din punctul meu de vedere, are pe componentele ei tot ce este necesar. Cred că singura vulnerabilitate minoră, dar este importantă, este modul în care este informată populaţia", a conchis fostul ministru al Sănătăţii.