MENIU

NewsIn: O ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ciorbea a stat 12 ani în Parlament

FOTO: users.heeloo.ro

Graba strică treaba, spune un proverb românesc, iar parlamentarii l-au aplicat cu succes în privinţa unei ordonanţe, care numai cu numele e de urgenţă. Au pasat-o dintr-o sesiune în alta timp de fix 12 ani. Şi tot nu au dat-o gata, mai e nevoie de votul Camerei Deputaţilor.

Agenţia NewIn a refăcut drumul unei ordonanţe de urgenţă respinse, marţi, în Senat, la 12 ani după ce aceasta a fost emisă de guvernul Ciorbea.

Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă 59, care se referă la destinaţia sumelor încasate de fostul FPS din privatizări. Actul normativ a fost depus de guvernul Ciorbea la Parlament pe 2 octombrie 1997. În aceeaşi lună, proiectul a intrat în plen şi a fost retrimis la comisia de privatizare pentru raport suplimentar.

Din acest moment, se aşterne o negură de 4 ani peste ordonanţa lui Ciorbea. În februarie 2001 găsim ordonanţa la Biroul Permanent, iar în aprilie acelaşi an, plenul Senatului o ia în dezbatere, dar nu ca s-o voteze, ci ca să-i găsească suficiente cusururi cât s-o retrimită la Comisia de specialitate pentru un alt raport suplimentar. Care a venit, ce-i drept, dar după şapte ani, când a ajuns în plen şi a fost respinsă.

Culmea este că prevederile acestui act normativ sunt, teoretic, în vigoare. De ce? Pentru că aşa spune Constituţia. O ordonanţă de urgenţă se aplică până când Parlamentul decide altfel. Între timp, şi FPS-ul s-a desfiinţat şi banii din privatizări s-au evaporat. 

Mai multe articole despre:
parlament Senat Ciorbea Camera Deputaţilor FPS