MENIU

Netanyahu a transmis Kremlinului o listă cu cercetători ruşi care ajută Iranul în domeniul nuclear

Foto: RTV

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis Kremlinului o listă cu cercetători ruşi despre care israelienii cred că ajută Iranul să dezvolte bomba nucleară, iar lista a fost prezentată cu ocazia recentei vizite secrete în Rusia, relatează Times Online.

Netanyahu s-a dus la Moscova luna trecută, împreună cu Uzi Arad, consilierul său pentru securitate naţională.

"Am auzit că Netanyahu a transmis o listă şi dovezi concrete ce arată că cetăţeni ruşi ajută iranienii să dezvolte bomba", a spus o sursă din Ministerul rus al Apărării. "De aceea s-a păstrat secretul. Ideea era ca Moscova să nu fie pusă într-o situaţie stânjenitoare, nu neapărat să se treacă la acţiune", potrivit sursei.

Surse israeliene au spus că întâlnirea în cursul căreia premierul israelian a numit experţii ruşi a fost una tensionată. În capitalele occidentale, aceste lucruri sunt tratate însă cu precauţie, iar oficiali americani şi britanici au spus că implicarea cercetătorilor ruşi aparţine trecutului.

Potrivit oficialilor americani, îngrijorările legate de acţiunile unor experţi ruşi, care acţionau fără aprobare oficială, au fost aduse în discuţie de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică într-un raport emis în urmă cu peste un an. "A existat un ajutor din partea ruşilor, nu a guvernului, ci din partea unor indivizi", a spus David Albrights, fost inspector pentru armament.

Însă, oficialii israelieni insistă că orice cercetăror rus care ar lucra cu Iranul nu ar putea face aşa ceva decât cu aprobare oficială. În plus, Robert Einhorn, consilier pentru neproliferare al lui Hillary Clinton, a declarat că unele companii ruse au furnizat material folosit de Iran în fabricarea de rachete balistice.