MENIU

Naveta Atlantis a aterizat cu bine în California

Foto: virginmedia.com

Naveta spaţială americană Atlantis a aterizat fără probleme duminică, la baza aeriană Edwards din California, la capătul unei misiuni reuşite de modernizare a telescopului Hubble, relatează AFP.

După 12 zile, 21 de ore şi 37 de minute petrecute în spaţiu, naveta, cu şapte astronauţi la bord, a aterizat la baza aeriană situată la 160 de kilometri nord-est de Los Angeles.

NASA a renunţat la aterizarea navetei la baza de lansare de la Cape Canaveral, în Florida, întrucât condiţiile meteo rămâneau riscante, în ciuda revenirii soarelui după o săptămână de cer înnorat şi ploi. Din acest motiv, aterizările prevăzute vineri şi sâmbătă la Cape Canaveral fuseseră anulate, ceea ce a obligat echipajul să dea ocol planetei de 197 de ori. Naveta ar fi putut, în cel mai rău caz, să rămână în spaţiu până luni.

Atlantis, lansată la 11 mai, a efectuat cu succes o misiune de modernizare a telescopului Hubble, care, aflat de 19 ani în spaţiu, a revoluţionat cunoştinţele despre originile universului graţie observării unor galaxii îndepărtate.