MENIU

Natura 2000: E inacceptabil ca finanţarea protecţiei naturii să fie blocată de birocraţie

Foto: wordpress.com

Coaliţia ONG Natura 2000 a anunţat că a primit o sesizare de la Asociaţia Ecotur Sibiu despre dificultăţile întâmpinate de ONG-uri şi de administraţiile de parcuri naţionale în accesarea fondurilor de mediu şi susţine că este inacceptabil ca finanţarea pentru protecţia naturii să fie blocată.

"Practic, aceste fonduri sunt singurele disponibile pentru sprijinirea parcurilor naţionale şi naturale şi, totuşi, ele nu pot fi accesate, din cauza birocraţiei şi a incapacităţii instituţionale. Astfel, rata de absorbţie a acestor fonduri până în momentul de faţă, considerând doar proiectele contractate, este de doar 6%", se arată în comunicatul transmis de Coaliţia ONG Natura 2000.

Scrisoarea a mai fost trimisă atât autorităţilor naţionale (Preşedinţie, Parlament, ministerele relevante, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Regia Naţională a Pădurilor), cât şi Comisiei Europene.

Potrivit Asociaţiei Ecotur Sibiu, pentru Axa prioritară 4 - Protecţia Naturii au fost alocate aproape 215 milioane euro pentru perioada 2007-2013, din care contribuţia UE) este de circa 172 milioane euro, iar bugetul de stat ar trebui să contribuie cu 43 milioane euro.

"Conform aceluiaşi document, până în 2009 se estima că se vor cheltui aproape 45 milioane euro, dar procedura de aplicare şi de implementare fiind foarte greoaie, până la data de 23 martie 2009 erau contractate numai trei proiecte în valoare totală de 2.740.122 euro. Un număr de 11 proiecte aprobate până în primăvara anului 2009 nu au fost încă contractate", subliniază Asociaţia Ecotur Sibiu.

Reprezentanţii ONG-ului susţin că motivul invocat de autorităţi pentru nesemnarea contractelor pentru proiectele aprobate este legat de nefuncţionalitatea Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate (ANAP), care ar trebui să revizuiască contractele de administrare pentru parcurile naţionale şi naturale.

"Este important de menţionat că lipsa fondurilor pentru managementul ariilor protejate, inclusiv al siturilor Natura 2000 va duce la serioase dificultăţi în implementarea obligaţiilor către UE. Pentru siturile Natura 2000 este imperios necesar să se realizeze urgent cartarea habitatelor şi speciilor de interes comunitar şi elaborarea planurilor de management, fără de care nu se vor putea acorda măsuri compensatorii proprietarilor de terenuri. Fondurile alocate prin Axa Prioritară 4 POS Mediu „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii” sunt singurele care pot sprijini realizarea acestor activităţi", se mai spune în scrisoare.

Cele 51 de organizaţii ale Coaliţiei ONG Natura 2000 România consideră inacceptabil faptul că singura sursă de finanţare pentru protecţia naturii este blocată din cauza birocraţiei şi a incapacităţii.