Năstase: Băsescu vrea \"domesticirea\" PSD, slăbirea PNL şi control total asupra guvernării
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, spune că decizia luată vineri, de a-i acorda un vot de încredere lui Geoană, a fost una firească, \"prin care am refuzat să intrăm într-o logică a confictului şi a scandalului, impuse din afara partidului\".
\"Votul a fost pentru o continuare înţeleaptă în logica instituţională, cea care impune ca deciziile să fie luate într-o continuitate firească: mai întâi, aşezat şi raţional, trebuie să facem analiza tuturor lucrurilor din această perioadă, iar abia apoi să luăm decizii. Alternativa, cea de a lua mai întâi decizii la cald şi apoi să analizăm, sau chiar fără să mai analizăm nimic, nu este o cale normală. Asa ca vineri, la reuniunea noastră, am respins acest mod de a face politică\", scrie Năstase pe blogul personal.
Năstase mai precizează că miza şedinţei de vineri nu a fost statutul lui Mircea Geoană, acesta urmând să vină şi să prezinte în faţa Congresului ce a realizat şi, dacă mai doreşte un mandat, proiectul său de viitor.
\"Vom face o reuniune de analiză a alegerilor, a acestui moment dar, mai ales, a obiectivelor pe care trebuie sa ni le asumăm pentru viitor. Pentru noi, în această analiză, va fi fundamental să intuim ce vrea să faca cel care, prin deciziile luate după câştigarea (sic!) alegerilor dovedeşte că este în continuare principalul nostru adversar, Traian Băsescu. Este deja foarte clar că Băsescu nu se schimbă şi nu vrea reconciliere. El vrea, în opinia mea, patru lucruri:
- Vrea “domesticirea” PSD, astfel încât din opoziţie să nu reprezinte o ameninţare. De aceea, Băsescu nu e deloc dezinteresat de cine va conduce partidul. Şi va lucra din umbră pentru a-şi impune varianta cea mai convenabilă.
- Vrea, în acelaşi timp, şi slăbirea PNL şi a lui Antonescu, pentru ca PDL să rămână singur şi puternic pe zona de dreapta.
- Vrea asigurarea controlului total asupra guvernării, dar şi inventarea unei formule care să îi asigure identificarea unui ţap ispăşitor peste jumătate de an, atunci când efectele guvernării nu vor mai putea fi ascunse (de aici şi ofertele otrăvite făcute unor colegi sau unor liberali)
- În fine, vrea şi dobândirea unui control tot mai mare asupra infrastructurii administrative din ţară, pentru a pregăti în linişte alegerile locale şi parlamentare din 2012 (vezi atacurile pornite împotriva primarilor şi consilierilor noştri)\", mai scrie Năstase.