MENIU

Munca zilnică în gospodărie reduce riscul îmbolnăvirii de cancer la sân

Foto: dailymail.co.uk

O ''doză'' zilnică de muncă în gospodărie reduce riscul îmbolnăvirii de cancer, arată un nou studiu. Femeile care rămân active şi în formă şi după instalarea menopauzei, au cu 17% mai puţine şanse de a dezvolta această afecţiune, decât cele care nu părăsesc canapeaua.

Nu orice tip de activitate fizică ajută, însă. Oamenii de ştiinţă recomandă un efort fizic ''de la moderat la intens'', precum munca în gospodărie, grădinăritul sau excursiile pe munte.

Tenisul, ciclismul, înotul, mersul alert,  dansul sau jogging-ul au şi ele efecte pozitive în prevenirea cancerului la sân. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre activitatea fizică uşoară, precum tenisul de masă, bowling-ul sau pescuitul. 

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 110.000 de femei, după instalarea menopauzei. Ele au fost rugate să aprecieze nivelurile de activitate fizică efectuată la diferite etape de vârstă.

Timp de şase ani şi jumătate, femeile din grupul de studiu care au efectuat mai mult de şapte ore pe săptămână de activitate fizică moderată spre intensă, au prezentat un risc de îmbolnăvire de cancer la sân mai scăzut decât femeile inactive.

Dr. Tricia Peters de la Institutul Naţional pentru Prevenirea Cancerului din Bethesda, Maryland susţine că activitatea fizică influenţează hormonii într-o manieră pozitivă, ajutând la prevenirea cancerului la sân.