Mulţi se grăbesc să scape de propriile firme cu datorii, chiar dacă depăşesc pragul legal
O firmă cu datorii la stat şi furnizori este o mare problemă pe timp de criză. Nu fără ieşire însă. Cei care vor să iasă din acestă situaţie le pot vinde, mai ales că sunt mulţi care abia aşteaptă să cumpere companii în dificultate. Bine-nţeles că nu o fac dezinteresat, ci în schimbul unui discount. Problema este că, uneori, tranzacţiile depăşesc pragul legal.
Renunţarea la o firmă cu probleme îi constă pe patroni, dar scapă astfel de datorii mult mai mari. Firma este vândută sau cedată unor întreprinzători dispuşi să îşi asume obligaţiile către furnizori şi bugetul de stat. O fac contra cost: comision de 10-20% din valoarea datoriilor.
Reprezentanţii Gărzii Financiare au descoperit că de multe ori, întreprinzătorii care preiau datoriile nu se grăbesc deloc să le achite. Nici către stat, nici către alte firme. În plus, noii patroni sunt de negăsit, pentru că sunt cetăţeni din afara Uniunii Europene şi pot fi cu greu puşi sub urmărire.
Dragoş Rusu, comisar general adjunct al Gărzii Financiare, a explicat: "Sunt aduse în România persoane din state non UE cu care nu avem contracte de colaborare. Persoana aceea merge la notar, la registrul comerţului, semnează că a cumpărat societatea, că a devenit acţionar. După ce a intrat în posesia societăţii părăseşte România".
După tranzacţie, noul patron dispare. Vechiul patron scapă de datorii, dar nici creditorii nu mai au de unde să îşi recupereze pagubele. Potrivit Gărzii Financiare, în acest fel statul pierde peste 1 miliard de euro. Specialiştii spun că astfel de tranzacţii vor putea fi oprite doar prin prevederi legale specifice.