MENIU

Mulţi adolescenţi germani sunt rasişti şi dependenţi de jocuri video, potrivit unui studiu

Foto: howstuffworks.com

Numeroşi adolescenţi germani se declară rasişti, consumă droguri şi sunt dependenţi de jocurile video, potrivit unui amplu studiu asupra tinerilor şi violenţei.

Ministrul de interne, Wolfgang Schäuble, s-a declarat "îngrozit" de aceste date prezentate într-o conferinţă de presă la Berlin, la şase zile de la masacrul comis de un adolescent amator de jocuri video.

"Aceste cifre sunt atât de ridicate încât constituie un bun motiv pentru a ne intensifica eforturile" de luptă împotriva acestor fenomene, a adăugat ministrul conservator.

Un adolescent din şapte - 14,4% - se declară rasist şi 29,7% dintre tineri cred că "în Germania sunt prea mulţi străini", spun cercetătorii de la Institutul de cercetare şi criminologie din Hanovra. Circa 4,3% dintre adolescenţii respondenţi s-au declarat de asemenea antisemiţi, în timp ce 4,9% au spus că aparţin unui grup de extremă-dreaptă.

Cercetătorii au chestionat în total 44.460 adolescenţi de 15 ani din diverse regiuni din Germania. Studiul mai arată rezultate alarmante în materie de jocuri video pe calculator. Numai 4,3% dintre adolescente, dar 15,8% dintre adolescenţi au dezvoltat o dependenţă de jocuri video şi pe internet, stând mai mult de patru ore pe zi la calculator.

Mai mult de o cincime dintre tineri consumă băuturi alcoolice cel puţin o dată pe săptîmână, 14,3% au consumat deja canabis şi 4% droguri dure, de tip LSD sau cocaină.

Rezultatele studiului erau aşteptate cu un interes deosebit, Germania fiind şocată de atacul comis de un tânăr de 15 ani la o şcoală. Acesta a ucis 15 persoane şi apoi s-a sinucis, săptămâna trecută. Pentru combaterea acestui fenomen al violenţei, directorul centrului de studii a pledat pentru generalizarea cursurilor de după-amiază în această ţară în care cursurile se opresc în general la ora 13.30.